Bolji božićni sajam

Adventske novosti – klasični koncerti na balkonima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
30.11.2013, Zagreb, Trg bana Jelacica - Paljenje prve svijece na advenskom vijencu. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
View across the Christmas market towards the Frauenkirche (Church of Our Lady) on Friday, November 28th 2008 in Nuremberg (Central Franconia). It is one of the oldest and favorite Christkindl markets in Germany. More than two million visitors are expected
15.12.2010, Innere Stadt, Wien, AUT, Wien Feature, im Bild Weihnachtsmarkt / Christkindlmarkt vor dem Rathaus im ersten Wiener Gemeindebezirk// Foto © nph / M. Gruber
Night view of the wheel in Centenary Square - Birmingham Photo: Press Association/PIXSELL
18.10.2014.
u 12:30
Šator i dalje ostaje na Trgu bana Jelačića, ali s manjim promjenama - arhitekti osmišljavaju bolji božićni ugođaj
Pogledaj originalni članak

Veliki šator na Trgu bana Jelačića i ove će godine imati funkciju glavnog okupljališta u adventu.

Ipak, u nešto drugačijem izdanju – prostor će se oplemeniti manjim intervencijama. Što će se točno odraditi, znat će se u ponedjeljak, kad će skupina studenata Arhitektonskog fakulteta zajedno s mentorima, arhitektima zaduženima za koordinaciju interdisciplinarne radionice koja se ovih dana odvija u prostorijama Društva arhitekata Zagreba, predstaviti svoje radove, dok će žiri odabrati najbolje i prema njima postupati.

– Ove godine većina je elemenata fiksna. No na radionici je moguće preispitati pozicije svih elemenata na Trgu i koliko se boljim rasporedom može dobiti dojam na glavnom gradskom trgu – rekao je programski voditelj radionice Rene Lisac, koji je zajedno s kolegicom Kristinom Carevom predstavio najbolje primjere inozemnih adventskih uređenja. Najbolje je objavila stranica European best destinations, temeljem glasovanja korisnika na društvenim mrežama. Tako je najbolji i najstariji božićni sajam u francuskom Strasbourgu, koji se održava od 1570., potom slijede oni u Dresdenu, Bruxellesu, Lilleu, Nürnbergu, Baselu, Beču, Kölnu, Birminghamu i Barceloni.

– Odlika je svih tih sajmova da su elementi koji su korišteni prilagođeni mjerilu grada. Većina sajmova preferira kompozicije sačinjene od manjih elemenata – rekla je Careva te dodala da je bitno iskoristiti topografiju mjesta i prilagoditi se njoj. Postavljanje vijenca oko Manduševca jedan je od primjera stavljanja gradske znamenitosti u prvi plan. U Zagrebu je, slažu se arhitekti, dobro što su segmenti adventskog sajma disperzirani i to na različitu tematiku.

– Slična je situacija i u Beču. Događanja su na više lokacija u gradu, a svaki ima specifičan karakter – kaže Careva. Sajam u Bruxellesu, pak, u dva kilometra glavne aleje niže i veliki šator, klizalište, vrtuljak, dok u Nürnbergu tradicionalno koriste i balkon katedrale kao dio božićne manifestacije. Isto će učiniti ove godine i u Zagrebu. Nedjeljom predvečer koncerti klasične glazbe odvijat će se na odabranim zagrebačkim balkonima u centru, dok je novost i klizalište na Trgu kralja Tomislava te mini sajam AdvEUnt, i to na novouređenom Europskom trgu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.