Kolumna

Zagorci - i smetlari i predsjednici!

Foto: Patrik Maček
Zagorci - i smetlari i predsjednici!
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Zvonimir Milčec
26.04.2010.
u 12:00
A kad se već dam buditi telkačem, onda od potpisnika emisije Zvonka Varošanca ubuduće očekujem više nježnosti.
Pogledaj originalni članak

Taman sam namjeraval meteorologa Zorana Vakulu, koji se sve češće priključuje mojoj staroj škvadri na tradicionalnim nedjeljnim kavama u Maksimiru, zaposliti oko prognoziranja vulkanske prašine, pomiješane u atmosferi s ovom našom političkom na relaciji Markov trg i Pantovčak. I onda mi se jednog jutra otvori emisija Dobro jutro, Hrvatska. I sva mi se ta globalna i politička prašina odjemput učini pizdin dim. Naravno, u usporedbi s onim čime me spomenuta TV emisija izbombardira.

A kad se već dam buditi telkačem, onda od potpisnika emisije Zvonka Varošanca ubuduće očekujem više nježnosti. Očekujem da mi, za početak, Vesna Mimica pokrene svoje zgodne cure u jutarnjem razgibavanju. Pa da mi kuhar Almo na ekranu pripremi pravi muški doručak. I, naravno, da me Vakula izvijesti kakvo me vani vrijeme čeka. A ne da me jedan, meni malo poznat, znanstvenik i sveučilišni profesor s biokemijom, fizikom i ekologijom u istom paketu, argumentirano i ozbiljno, i sam ozbiljan i zabrinut, tak pogodi po čelenki da se ne usudim svoje unuke ni pogledati. A kak bi ih i gledal kad se i sam osjećam kriv za budućnost svoje treće generacije.

Djeca zbilja niš nisu kriva za sve ovo kaj nam uvaženi profa (od straha mu nisam upamtil ni ime) tak ozbiljno i zastrašujuće pošlihta. Smeće! To je, kakti, pravi naziv za opću kataklizmu i smak svijeta! Vlastito smeće, slušam profu, sve će nas skupa zatrpati i ugušiti. Već sad, navodno, imamo cijele planine, otoke i kilometre mora i oceana zatrpane smećem. Umjesto planeta Zemlje, čiji smo dan u četvrtak obilježili, čeka nas planet Jakuševac!

A ovaj naš današnji Jakuševac trpamo i trpamo. Zato projekte gradske spalionice smeća premećemo po ladicama. I nemamo ih šanse izvući jer na njima sjede armije zelenih, crvenih i crnih. I onih boje love... Inače, povijest smeća u ovom nam starom gradu prilično je duga, pa se tak već polovicom 17. stoljeća službenim dekretom naređuje: “Red i čistoća neka se svugdje u gradskim kotarima i ulicama održava. Na to neka pazi gradski fiskuš”...

I tek prelaganjem potoka Medveščaka i uvođenjem gradske kanalizacije devedesetih godina 19. stoljeća te prvim asfaltom i uličnom rasvjetom početkom dvadesetog standard urednosti, čistoće i izgleda grada Zagrepčane potakne da svoj grad počinju nazivati “bijeli Zagreb grad”. Tak da današnja “Čistoća” ima debelu tradiciju, a službeno se naslanja na svojeg izravnog prethodnika iz 1923., kad gradonačelnik Vjekoslav Heinzel čišćenje grada i odvoz smeća uključi pod gradsku upravu i ozbiljnije organizira.

Smeće se najprije odvozi zaprežnim kolima. Konji će kroz povijest gradske čistoće kloparati sve do pedesetih godina prošlog stoljeća, kad će s ulica zauvijek nestati. U odvozu smeća konjske zaprege zamijenit će kamioni, uglavnom prage i škode. Danas u “Čistoći” prednjače najsuvremeniji mercedesi. A među zaposlenima, naravno, Zagorci. Tak da se može čuti kak su Zagorci ili predsjednici ili smetlari! A ja bi dodal: Ili Drele. Jedino bi Drele ovu katastrofičnu priču o smeću znal prevesti na zajebanciju. I mam bi mi bilo lakše...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DO
doktorica
23:00 26.04.2010.

A među zaposlenima, naravno, Zagorci. Tak da se može čuti kak su Zagorci ili predsjednici ili smetlari! A ja bi dodal: Ili Drele. Jedino bi Drele ovu katastrofičnu priču o smeću znal prevesti na zajeb******. I mam bi mi bilo lakše... naravno u Holdingu su zaposleni kamenjari tamo iza brda iz \"finih\" familija....

ŠI
šimuka
00:26 27.04.2010.

Milčec moj dragi. Jučer te opajprčih u paketu sa gosp. Gerovcem,ali danas kad pročitah tvoju kolumnu shvatih da si ti ipak dobar čovjek,pa Bogati,što bi rekao drug tito,kažem sebi ,možda sam čovjeka uvrijedio,aMilčecu moj htjedoh se samo našaliti u ova teška recesijska vremena.Zato Milčecu dragi moj ,ako ti nanesoh duševnu bol primi moju ispriku.