PARKOVI U SVIJETU

Vrtovi za slijepe i slabovidne osobe

07.02.2009.
u 17:47
Pogledaj originalni članak

Vrtovima i parkovima posebno se značenje daje na Zapadu. Mnogi ljudi svoje slobodno vrijeme provode šetajući parkom ili uživajući u pogledu raskošno uređenih vrtova. No, vrtovi nisu samo mjesto ljepote i opuštanja za ljude sa zdravim vidom. Naime, u inozemstvu postoje posebno uređeni javni parkovi, a rade se i privatni vrtovi za slijepe osobe. Darko Gjurgjan u svojoj knjizi 'Vrt i moj ponos' opisuje način uređivanja i takvih vrtova i parkova. Vjerojatno će se svatko zapitati kako osobama koje ne vide očarati ljepotu i doživljaj vrta?

Gjurgjan na to pitanje odgovara vrlo logično. Naime, priroda je, kaže autor knjige, slabovidnim osobama izoštrila ostala čula, pa tako slijepima ojačala osjete mirisa, opipa i sluha. I upravo se na tome treba graditi koncepcija vrta za slijepe, no treba se držati nekoliko pravila. Jedno od pravila jest da sve u vrtu mora biti napravljeno tako da se sljepa osoba bez teškoća ili tuđe pomoći može sama snaći. Tako se staze trebaju prilagoditi na način da budu lako prohodne, a u nekim europskim vrtovima staze se postavljaju na visinu od 60 do 80 centimetara te imaju posebne rukohvate koji vode od biljke do biljke.

Biljke u takvim vrtovima pažljivo su birane jer ne smiju biti ni na koji način otrovne ili opasne, a također ne smiju imati trnje ili bodlje kako bi ih slaboviidna osoba bez teškoća mogla dirati i mirisati. Postoje vrtoovi koji uz svaku biljku imau i tablu ispisanu Brailleovim pismom s imenom i opisom biljke, a na ulazu u parkove uglavno se dobije reljef i vodić po vrtu pisan istim slovima. Nešto moderniziraniji vrtovi u svijetu imaju čak i poseban apparat sa snimljenim tekstom opisa vrta.

Što se tiče vrtnih skulptura i one moraju biti posebno građene. Tako postoje vrtovi koji imaju olakšan pristup istima, a primjerice, fontane su projektirane na način da imaju razlličite kaskade kako bi posjetitelji mogli uživati u ritmu raspršene vode.

Prvi takvi vrtovi za slijepe sagrađeni su u Americi, a oni poznatiji nalaze se u Sant Antoniju u Teksasu i Willageu u Floridi. U Europi prvi takav vrt sagrađđen je u Njemačkoj u Bremenu, a postoji jedasn takav i u Beču. Kod nas još nema takvih vrtova, ali postoji u prirodi staza Bliznec, koja se nalazi u podnožju Medvednice, a sagrađena je s namjerom da invalidiima omogući kontakt s prirodom.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr