PROMETNICE Cesta od Svinjičkog do Brezovice puna je dubokih rupa

Voze kao po njivi, a ne po cesti

06.03.2009.
u 16:30
Pogledaj originalni članak

Makadamska cesta koja vodi od naselja Svinjičko do šume Brezovica i državne ceste Sisak-Popovača, za mještane toga sela od životnog je značenja. To im je najkraći put do Siska, do kojeg se može doći i preko Gušća u Posavini, ali taj pravac je 12 kilometara dulji te se većina mještana koristi kraćim putem.

– Nažalost, taj kraći put je županijska cesta, ali više je nalik njivi nego cesti. U dužini od nešto više od pet kilometara na kolniku su duboke rupčage zbog kojih se mještanima lome ovjesi na automobilima, kamionima i traktorima.

– U polju imam ovce, planiram saditi voćnjake jabuka i krušaka, ali bez održavane ceste teško je dovesti otkupljivače mlijeka i stoke, jer otvoreno nam govore kako ne kane trgati svoja vozila na našoj cesti – kazuje Drago Horvat. Njegova supruga Ana upozorava da na cesti nema ni putokaza, pa mnogi zalutaju.

Pčelar Ivica Grgurić ističe da je nedopustivo držati cestu u takvom stanju.

– Zatražio sam početkom prošle godine od Županijske uprave za ceste da je urede, ali nije to učinjeno. Tada sam zatražio popis radova na uređenju cesta u županiji. Dobio sam ga nakon popriličnog čekanja i nakon što sam inzistirao na pravu na informaciju. Iz njega se vidi da je znatan dio sredstava utrošen za uređenje cesta na Banovini, osobito na dvorskom području. Za nas u predgrađu Siska bilo je predviđeno pojačano održavanje 1500 metara asfaltiranog dijela ceste, ali ni to nije provedeno – ogorčen je Grgurić. Ivan Hobor kazuje da tom cestom, koja ima lošu podlogu, prolaze brojna vozila.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr