Kolumna

Voditelj Družijanić obojio kosu, ali ni to nije pomoglo HRT-ovu Fokusu

Foto: Youtube Screenshot
Voditelj Družijanić obojio kosu, ali ni to nije pomoglo HRT-ovu Fokusu
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Ivan Starčević
03.12.2013.
u 12:31
Vinkovčanka Biljana Čakić Veselić pokazala je u svojoj odličnoj TV seriji da je velika M. J. Zagorka u počecima svojega rada bila stalno pod prijetnjom otkaza, a od muškaraca u Obzoru spašavao ju je biskup Strossmayer
Pogledaj originalni članak

Poslije sinoćnjeg gledanja prvog dijela “Zagorke” slijedi zaključak da su žene u Hrvatskoj jednako tlačene kao i prije sto godina, u Zagorkino doba: prije nisu smjele raditi, a danas ih financijski tlače upola manjom plaćom, a da o fizičkom nasilju i ne govorimo. Prije šest godina, na pedesetu obljetnicu smrti Marije Jurić Zagorke (1873. – 1957.) HRT je emitirao dvodijelnu biografsku seriju “Zagorka”, čiju smo reprizu sinoć gledali.

Ne zna se je li stavljanjem “Zagorke” na repertoar netko htio biti programski aktualan. Zna se da je temeljita i talentirana autorica Biljana Čakić Veselić tri godine, praktički bez budžeta, radila ovu igrano-dokumentarnu seriju.

Njena “Zagorka” i danas je zanimljiva, jer kvaliteta ne zastarijeva. Aktualna je u svakom svojem kadru, jer Biljana Čakić Veselić filmska je režiserka koja zna razviti priču o bitnoj stvari: Marija Jurić Zagorka bila je žena u muškom društvu. Prvi dio bavi se djevojčicom Marijom Jurić i novinarkom Zagorkom koja piše čak i pod muškim pseudonimom. Kad se doznalo da “u uredništvu Obzora sjedi baba”, predsjednik dioničarske skupštine Šime Mazzura nije prestajao s pokušajima da je otjera iz redakcije. Štitio ju je biskup Strossmayer.

Igrane scene između Zagorke i Mazzure fenomenalne su jer ih je radila režiserka (a ne Željko Rogošić Tijardović) i jer iz odlično odigranog Mazzure kipi današnji bijes na slabije i nemoćnije žene. Prije “Zagorke”, umjesto poslije, emitiran je Fokus, o nogometu. Prosijedi voditelj Danko Družijanić, unatoč friško ofarbanoj kosi, opet je totalno potonuo u svoju staru nemoć da vodi išta na televiziji.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LI
livoguza2
21:00 03.12.2013.

Družijanić sinoć nije bio voditelj, nego vođeni i navođeni. Da je znao odabrati prave goste, predstavnike BBBi Torcide, moguće bismo saznali što se na utakmici i oko utakmice događalo. A on doveo trojicu protiv jednoga i upriličio nered u studiju. S tim da je tobožnji navijač Hajduka i "ugledni" sociolog Draža Lalić sve činio da obnovi rat "sjevera" i "juga". Nacionalna sramota!