Vlada proglasila krizno stanje u opskrbi prirodnim plinom

07.01.2009.
u 14:42
Pogledaj originalni članak

Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o proglašenju kriznog stanja u opskrbi prirodnim plinom, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Ovom Odlukom, koja se temelji na Uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, donesenoj u rujnu 2008. godine, nalaže se svim sudionicima na tržištu prirodnog plina postupanje sukladno odredbama te Uredbe i provođenje mjera za otklanjanje kriznog stanja. Među tim su mjerama, prema Uredbi, mogućnost povećanja proizvodnje prirodnog plina iz domaćih izvora, ograničavanje izvoza ili povećanje uvoza te smanjenje ili obustava isporuke prirodnog plina kupcima.

I u Zagrebu navala na grijalice!

Neovisni stručnjak: Hrvatska proizvodi više plina nego što joj treba

The Independent: Zbog rusko-ukrajinskog spora novi Hladni rat u Europi

Sanader: Nema rekonstrukcije Vlade, to su medijske izmišljotine

Mesić: Mene su ispljuvali kad sam dogovarao da Katar uloži u LNG terminal

Više od 5000 Sarajlija ostalo bez grijanja

EU ponovno upozorava Moskvu da izvrši obveze opskrbe plinom

Sanader: Građani su sigurni i ne trebaju strahovati od redukcija plina
Količina plina kojom trenutačno raspolaže Hrvatska dostatna je za još tri tjedna, računajući i potrebe industrije koja će u ponedjeljak nakon proteklih blagdana u velikoj mjeri početi s radom. Razloga za paniku nema, ali ima razloga za ozbiljnost, poručio je predsjednik Vlade Ivo Sanader uvjeravajući hrvatsku javnost kako će građani koji se koriste plinom biti potpuno sigurni i zaštićeni u opskrbi.

Interventni uvoz plina
Redukcija koja se traži od distributera bit će prije svega u preispitivanju njihovih kupaca kojima će biti smanjena isporuka plina, u čemu ni u kojem slučaju ne smiju biti zakinuti građani – objasnio je predsjednik Vlade.

Redukcija je već obavljena prema povlaštenim kupcima, među kojima su najveći kutinska Petrokemija koja je u remontu, te HEP čija je potrošnja po satu od 96 tisuća kubičnih metara plina pala na 16 tisuća kubičnih metara.

Ići će se i na interventni uvoz plina, najavio je Sanader, ako ga na međunarodnom tržištu bude bilo. I to za početak se predlaže uvoz iz sjeveroafričkih država – Alžira i Libije, ali će se tražiti i mogućnost da se kod tvrtke ENI-ja dobije prepuštanje pogona za proizvodnju koje partnerski imaju u Jadranu, najavljeno je.

'Imamo rezerve i domaću proizvodnju'
Trenutačno postoje zalihe od 370 milijuna kubičnih metara plina u skladištu Okoli, od čega 40 milijuna pripada Sloveniji, što će također pomoći u prevladavanju krize. Proizvodnja iz domaćih kapaciteta također je na stopostotnoj razini, no očekujemo da se situacija oko dostave plina ipak brzo riješi, poručio je Sanader.


Produljuju se školski praznici?

Nastavi li se ovakva situacija oko dostave plina, do kraja tjedna razmotrit ćemo mogućnost produljenja školskih praznika, i dalje prateći razvoj situacije, a ovo rješenje je jedno od mogućnosti, smatra predsjednik Vlade.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr