POREZ Do 2. ožujka rok za porezne prijave, pomorci prijavljuju prvi put

Vlada osigurala pola novca za povrat, gradovi će ostalo

26.01.2009.
u 18:56
Pogledaj originalni članak

Iako je porezna uprava zabavljena dostavom OIB-a, glavnina posla očekuje ih tek od početka ožujka, dokad bi trebalo stići više od milijun poreznih prijava za dohodak u 2008. Mehanizam prijavljivanja isti je kao i dosad, a i ove će godine JMBG biti ključni parametar za kontrolu. Procjene su da će država i lokalne jedinice vratiti oko 1,9 milijardi kuna preplaćena poreza, 200 milijuna više nego prošle.

Isto kao lani
Kako više od polovice tereta za povrat poreza pada na leđa općina i gradova, u Ministarstvu financija uvjeravaju da će novac stizati istom dinamikom kao prijašnjih godina. Lani je većina preplaćena poreza isplaćena do ljeta. Vlada je u proračunu osigurala 910 milijuna kuna za područja od posebne državne skrbi, brdsko-planinska područja te neke sporne situacije iz prijašnjih godina, dok ostatak moraju isplatiti općine i gradovi.

Poreznici će svoj dio posla odraditi kao i dosad, a povrat će se isplaćivati sa zajedničkog računa. U slučaju da na računu zajedničkog prihoda nema dovoljno sredstava, nedostatna sredstva isplatit će se iz državnog proračuna, a država će to poslije naplaćivati od tekućeg priljeva općina i gradova.

Od ove godine porezne prijave moraju podnositi i pomorci, a promijenjeni su i iznosi odbitaka. U prvom dijelu 2008. osobni je odbitak bio 1600, a od srpnja porastao je na 1800 kuna, pa je ukupni godišnji odbitak porastao na 20.400 kuna. S tom su se promjenom “proširili” i razredi, pa veći dio dohotka zahvaćaju niže stope. Istraživanja Instituta za javne financije pokazala su da 10 posto zaposlenih s najvećim plaćama snosi dvije trećine ukupnog poreznog tereta, a većina građana plaća porez prema najnižoj poreznoj stopi.

Tako će godišnja porezna osnovica do 40.800 kuna biti oporezivana stopom od 15 posto (dosad je taj razred završavao sa 38.400), idućih 61.200 kuna sa 25 posto (lani 57.600), sa 35 posto oporezivat će se daljnjih 183.600 kuna (prije 172.800), dok najveća stopa od 45 posto zahvaća zaradu iznad 285.600 kuna (dosad 268.000). Osnovica se dobije oduzimanjem doprinosa, odbitaka i olakšica.

Porezne olakšice
Najveća dopuštena olakšica za stambene potrebe, zdravstvene usluge, dopunsko i privatno zdravstveno, dobrovoljno mirovinsko te životno osiguranje iznosi 12.000 kuna, a ovisno o plaći, povrat s te osnove može biti od 1800 do 6500 kuna. Prijava se mora predati do ponedjeljka, 2. ožujka, budući da je posljednji dan veljače subota, osobno ili preporučenom pošiljkom.

Porezna je uprava na svojim internetskim stranicama objavila i upute za sastavljanje prijave. Pomorci koji su lani bili 183 dana i više na brodu neće plaćati porez, ali onima koji su bili manje obračunat će se godišnji porez na dohodak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr