GOOGLANJE NEDODIRLJIVIH

Visoka tehnologija u službi srednjovjekovne diskriminacije

03.05.2009.
u 16:58
Pogledaj originalni članak

Nedavni potez Google Eartha, kojim je omogućeno da se na moderne karte japanskih gradova transponiraju stari srednjovjekovni planovi grada iz japanske prošlosti, prouzročio je dosta kontroverza. Premda su drvorezi s mnogo detalja, stoljećima stari, već bivali stavljeni na internet, njihovo postavljanje u usporedbi sa sadašnjim stanjem potencijalno je vrlo škodljivo.

Naime, u srednjovjekovnom Japanu na snazi je bio vrlo strog kastinski sustav, na čijem dnu su bili nedodirljivi "burakumini", koji se etnički nisu razlikovali od drugih stanovnika Japana ali su, kao i drugdje u kastinskim sustavima, bili obilježeni zbog svojih djelatnosti koje su smatrane "nečistima" zbog povezanosti sa smrću ili neugodnim mirisima: kopanje grobova, tranširanje zaklanih životinja, štavljenje kože...

Posebne četvrti u kojima su stanovali burakumini odavno su izgubile svoju stigmu nakon urbanog razvoja Japana, ali ne u potpunosti i još ima slučajeva da se zemljišta i stanovi u tim oblastima prodaju po nižoj cijeni. Potomci burakumina, oko 3 milijuna od 27 milijuna Japanaca, još uvijek se susreću s diskriminacijom ako se dozna (a po podrijetlu njih, ili njihovih predaka, iz tih četvrti) da su bili "nedodirljivi" – nepoželjni su kod roditelja potencijalnih supružnika ili prilikom zaposlenja (službenica kadrovskog odjela jedne velike korporacije priznala je, pod uvjetom anonimnosti, da kandidati za posao koji su podrijetlom burakumini nemaju šanse – po zapovijedi rukovodstva njihove prijave se zagube i/ili ignoriraju)., a zahvaljujući detaljnim japanskim arhivima ta činjenica se nakon više ili manje iscrpne potrage najčešće može doznati.

Takve pretrage olakšava i dotična nova funkcija Google Eartha: jedno od tokijskih sela bilo je na staroj karti jasno obilježeno kao "ata" – "prljavo smeće", pogrdan izraz za burakumin koji je i danas u japanskom teška uvreda.

Yoshito Funabashi, Googleov japanski glasnogovornik, istaknuo je da srednjovjekovne karte (koje su u međuvremenu uklonjene iz Googleova softvera) nisu vlasništvo tvrtke (karte su uzete iz arhiva kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyju) i da ih je ona samo nudila korisnicima. David Rumsey, američki kolekcionar starih karata koji je bio Googleov savjetnik u stavljanju japanskih planova u Google Earth, priznao je grešku:

- Mi o kartama mislimo kao neutralnim činjenicama, poput satelitskih snimaka, ali karte nikad nisu neutralne, uvijek imaju nekakvo gledište.

Ni uklanjanje starih karata nije zadovoljilo predstavnike burakumina koji se bore protiv diskriminacije, jer su se time osjetili "izbrisanima" iz povijesti. No, u cijeloj situaciji tračak nade daje stav mnogih modernih Japanaca, poput 27-godišnje Wakane Kondo koja je za burakumine znala samo iz lekcija povijesti u školi – ali je nimalo ne smeta što je dućan u kojem radi na području nekadašnjeg naselja "nečistih": za nju je to samo povijesna zanimljivost.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr