OBRANA Tko će sada braniti Vladimira Zagorca

Zvonimir Hodak: Ja ostajem, idem do kraja!

Foto: Foto: Goran Stanzl
Zvonimir Hodak: Ja ostajem, idem do kraja!
07.10.2008.
u 15:18
Pogledaj originalni članak

Pitanje koje se od trenutka ubojstva Ivane Hodak, kćeri Zagorčeva odvjetnika, postavlja jest - tko će sada preuzeti obranu izručenog generala? Vrlo je neugodno razmišljati o tomu, zbog najveće životne tragedije koja je pokosila odvjetničku obitelj Hodak, no život neumoljivo ide dalje.

Postojale su dvije mogućnosti - da bolom shrvani Zvonimir Hodak ne želi više ni čuti za slučaj Zagorec, ili da, upravo nastavkom rada na procesu, pronađe motiv i ubojicu svoje kćeri jedinice. Zvonimir Hodak, čini se, odabrao je “fajtersku” opciju. Nakon što je okupljenim novinarima na ulici izjavio da ostaje u predmetu, svome je bliskom kolegi rekao
- Ostajem, idem do kraja!

Ugroženi Zagorec
Formalno, u ovom trenutku, Vladimir Zagorec ima obranu i akreditiranog branitelja - Zvonimira Hodaka. Nakon što je, negdje u vrijeme kada se događao neshvatljivi zločin, mjerodavnima poslana žalba na odluku o pritvaranju Zagorca, on u pritvoru čeka na sljedeće procesne radnje. Prvo treba vidjeti je li sutkinja Erna Dražančić, nakon što je Zagorec odabrao braniti se šutnjom, zaključila istragu. Ili će tužiteljstvo zatražiti dodatne radnje vezane uz slučaj “dragulji”. Nakon što sutkinja dovrši svoj dio posla, predmet odlazi tužiteljima i oni moraju odlučiti - odustaju li od procesa, dopunjuju li ga ili dižu optužnicu. 

Objektivno, tek nakon toga, Zagorec opet treba branitelja, koji će napisati žalbu na optužnicu i poduzeti druge procesne radnje. Opet formalno, Zagorec ipak treba cijelo vrijeme imati svog odvjetnika. Tek u trenutku kada Zagorec i “fizički” ne bi imao na raspolaganju branitelja , predsjednik sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda morao bi mu odrediti odvjetnika po službenoj dužnosti. Vjerojatno se to neće dogoditi.


Foto: Davor Puklavec

U HTV-ovoj emisiji Zagorčeva austrijska odvjetnica Elisabeth Recht izjavila je kako je bezumnim ubojstvom kćeri odvjetnika Hodaka Zagorcu doista ugroženo pravo na obranu te da je, kada joj iz Zagreba dopuste, ona spremna doći na razgovor Zagorcu.

Odvjetnik i otac
Hrvatski odvjetnici, i sami još u šoku, bez obzira što vjeruju u Hodakovu profesionalnost, razmišljaju da Hodaku treba pomoć.
- Mora se uvažiti činjenica da se Hodaku dogodilo nešto najgore u životu, to je teški psihički hendikep i, objektivno, Zagorcu je osujećeno pravo na obranu - drži Veljko Miljević, iskusni zagrebački odvjetnik.

- To nije nepopravljiv hendikep, ima vremena da se uz ili bez Hodaka pripremi obrana, jer nije riječ o posebno opsežnu spisu - kaže i dodaje:
- Ovaj su slučaj vodila dva hrvatska odvjetnika: Zvonimir Hodak i Krešimir Krsnik.
- Na Hodakovu mjestu, nikoga ne bih branio, no poznavajući sustav, znao bih što bih poduzeo - tvrdi Miljević i izražava nadu da ovo ubojstvo neće ostati nerazjašnjeno.
Hrvatsko odvjetništvo svakako će podržati, ako na kraju do njega i dođe, profesionalno herojstvo Zvonimira Hodaka, i, stekao se dojam, pripravno je Hodaku pomoći oko Zagorčeve obrane, zaželi li on to. Odluka je na odvjetniku Hodaku, koji je pred u našem pravosuđu još neviđenom i nezamislivom dilemom - pomiriti obveze, odgovornosti, osjećaje oca i odvjetnika.


Miljević: Sanader shvatio

Ivo Sanader je poduzeo prave korake, tvrdi Miljević. Postavio je Tomislava Karamarka, jer mu treba čovjek koji je 16 godina radio na obavještajnim poslovima, jer je sada i cilj takvim znanjima povesti rat protiv kriminala. Odabrao je Ivana Šimonovića, koji i da ništa ne napravi, već, kao ugledni svjetski profesor i stručnjak, sam diže rang hrvatskom pravosuđu, a pri tome i ima sva saznanja o stanju u profesiji. Vladimir Faber, bez obzira što ga je Miljević kritizirao zbog procesnih povreda u slučaju Glavaš “jest vrsni operativac”.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr