korizmene nedjelje

Župljani Kaptola: Hod nas je međusobno zbližio

Foto: Ljiljana Marić
hod,kaptol (1)
Foto: Ljiljana Marić
hod,kaptol (1)
Foto: Ljiljana Marić
hod,kaptol (1)
04.03.2013.
u 10:12
Pješačko hodočašće dužine od 3 do 6 kilometara u počelo je na inicijativu vjeroučiteljice Ljubice Maljur koju je u tome podržao pokojni župnik Vladimir Virag. Htjelo se na taj način animirati osnovnoškolce na jednu duhovnu akciju
Pogledaj originalni članak

U župi Kaptol već 13 godina traje jedinstveno hodočašće vjernika tijekom korizme. Svake nedjelje u korizmi vjernici pješice hodočaste u jednu od filijala župe kako bi na taj način pokorničkom procesijom simbolično povezali sve dijelove župe svjedočeći snažno zajedništvo u molitvi, pjesmi, žrtvi i odricanju.

Pješačko hodočašće dužine od 3 do 6 kilometara u jednom pravcu počelo je na inicijativu vjeroučiteljice Ljubice Maljur koju je u tome podržao pokojni župnik Vladimir Virag. Htjelo se na taj način tijekom korizme animirati osnovnoškolce na jednu veću duhovnu akciju koja bi im na neki način ispunila nedjeljna dopodneva. -Bili su to uglavnom članovi dječjeg crkvenog zbora. S vremenom je broj hodočasnika rastao. Bila su to uglavnom djeca, osnovnoškolci koji su poticali jedni druge na hod, druženje i upoznavanje župe. Kada je 2007. godine župa ostala bez župnika, stado bez Pastira, djeci su se pridružili i odrasli. Bio je to hod i vapaj Gospodinu da nam udijeli novoga Pastira. Ali bilo je to i vrijeme pročišćenja i vrijeme spoznaje jer smo se i sami uvjerili kolika je praznina u župi ako nema župnika. Hvala Bogu što nam ga je dao. S vremenom je hod izrastao u nešto puno veće. Nije to samo hod već molitva, pjesma, razgovor, druženje, međusobno upoznavanje i zbližavanje. Lijep je i običaj da mještani sela, nakon svete mise, počaste hodočasnike. Znak je to otvorenosti i povezanosti župljana. Od početnih desetak danas svake korizmene nedjelje pješači stotinjak vjernika, starijih i mladih – ističe vjeroučiteljica Ljubica Maljur.

Među hodočasnicima najmlađa je bila petogodišnja Klara Lisec koja je zajedno sa svojim sestrama Anom i Jacintom te mamom Bosom odlučila podnijeti malu žrtvu. –Nije mi teško, a ni noge me ne bole – istaknula je Klara. Njezina mama Bosa kazala nam je da je ovo druga godina kako u korizmi pješače po filijalama župe. –U ovu župu smo doselili prije 4 godine. U početku nisam mogla ići jer su djeca bila mala, ali sada svi zajedno hodočastimo. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu hodočastiti na ovaj način, uživam u tome i obogaćujem se. Zahvaljujem Bogu na svemu što nam je dao te ga molim da uvijek budemo zadovoljni – kazala je Bosa.

>>Prekrasno je u mraku i tišini moliti se i družiti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LO
Louie
13:51 04.03.2013.

Zupljani Kaptola. Cestitam Vam. Zasluzili ste pohvalu. Samo tako nastavite. Lijepo vidjeti tako veliki broj mladi.