dužnost iz snova

Županijski vijećnici po satu zarade i do 2000 kn!

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Županijski vijećnici po satu zarade i do 2000 kn!
03.11.2012.
u 14:58
Vijećnicima u Šibensko-kninskoj županiji mjesečne naknade isplaćuju se čak i ako se ne pojave na sjednicama, ne pročitaju materijale i ne sudjeluju u raspravama
Pogledaj originalni članak

Dok je broj nezaposlenih u Hrvatskoj iz mjeseca u mjesec sve veći, a visokoobrazovani mladi ljudi rade u lokalnim službama za plaću od 1600 kuna, vijećnici Skupštine Šibenko-kninske županije po satu zarade više od 2000 kuna i to samo zato što su vijećnici. Piše o tome Danas.hr koji ističe da se vijećnicima u toj županiji mjesečne naknade isplaćuju čak i ako se ne pojave na sjednicama, ne pročitaju materijale i ne sudjeluju u raspravama. Da stvari budu još tragičnije, oni se sastaju pet do šest puta no ne mjesečno već godišnje, a svaki od tih sastanaka traje svega dva do tri sata. Tako se na njihov ''rad'' u samo jednom mandatu potrošilo više od šest milijuna kuna. No oni nisu jedini, takav se sustav manje - više prakticira u svim dijelovima države.

- Mjesečna naknada je između 1560 i 1600 kuna. Ako ima pet sjednica, a u prosjeku traju po dva sata, onda je to nešto preko 2000 kuna po satu - objasnio je SDP-ov vijećnik Paško Višić koji drži da vijećničke naknade treba smanjiti, a novac preusmjeriti ondje gdje je potrebniji. Višić predlaže da bi se u takvim slučajevima trebao vrednovati rad, a ne samo dužnost koja se obnaša.

- Naknada se dobiva dolazili na sjednice ili ne, bili uključeni u rasprave ili ne, pročitali materijale ili ne. Treba platiti dnevnicu za dolazak i jednu za čitanje materijala, a onaj tko nije došao ne bi trebao imati ni pravo na tu naknadu - upozorava SDP-ov vijećnik.

Njegov šibenski kolega iz HDZ-a Ante Kulušić ističe da je odluku o visini nakande donijela skupština te da je to problem svih skupština u Hrvatskoj, a ne samo Županijske skupštine Šibensko-kninske županije.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

>>Lokalne vlasti u krizi su na plaće potrošile milijardu kuna više

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
15:25 03.11.2012.

Zaista bi dobro bilo da se nađe jedan "istraživački" novinar i malo analizira kakvog )administartivnog/ upravljačkog) monstruma od države su napravili, ruku pod ruku, HDZ i SDP. I kako taj administartivni monstrum funkcionira, odakle (kad nema više privrede, nego uglavnom novih ino kredita i zaduživanja ili rasprodaje nacionalnih dobara) crpi sredstva, kako se u njemu zapošljavaju uglavnom stranački poslušnici i uvezani, te dokle sve seže (u dubinu, u širinu i , primjerice, i izvan granica). Što bismo mi, rođeni u bivšoj državi, rekli: organizaciona shema, sa svim uveznicama, paralelama i meridijanima.

DO
doktorica
15:29 03.11.2012.

pa mi smo birokratska država,šta se sad čude ovi u VL?!

SE
sestrićna
15:22 03.11.2012.

samo?