vinkovci

Županijska skupština tematski raspravljala o poljoprivredi

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Županijska skupština tematski raspravljala o poljoprivredi
10.09.2013.
u 12:42
- Najveći problemi hrvatske poljoprivrede su nedovoljna radna aktivnost, nisko obrazovanje, poljoprivrednici se ne žele udruživati u neke oblike zadruge, izvori financiranja, nesređeno tržište, rekao je Matić
Pogledaj originalni članak

Ponukani teškim stanjem u poljoprivredi i hrvatskom selu, Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije sazvala je danas u Vinkovcima tematsku sjednicu na kojoj je uvodno izlaganje podnio Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni prostor. Iznio je porazne podatke koji ilustriraju u kakvim se teškoćama nalazi poljoprivreda, najvažnija grana najistočnije županije.

- Najveći problemi hrvatske poljoprivrede su nedovoljna radna aktivnost, nisko obrazovanje, poljoprivrednici se ne žele udruživati u neke oblike zadruge, izvori financiranja, nesređeno tržište. U našoj županiji je 2 170 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i tu je zaposleno 20 posto uposlenika, a u godinu dana 207 OPG-a je ugašeno, rekao je Matić, a župan Božo Galić drži uzrok sazivanju ove sjednice, nisu nedavni prosvjedi seljaka već stanje u poljoprivredi u Hrvatskoj, posebice u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Ova vlada nema strateške odrednice u poljoprivredi, iz Plana 21, ministar Jakovina je potpisao 90 posto odredbi, ali ni jedan se ne provodi. Dnevno jedan OPG propada pa ih je do sada već 300 ugašeno. Seljaci se suočavaju s niskim otkupnim cijenama, malim poticajima koji se isplaćuju u umanjenom iznosu i krajnje je vrijeme ozbiljno razgovarati s vlašću, ali oni to stalno odbijaju iako je , primjerice, koordinacija župana više puta tražila ozbiljne razgovore - kaže župan Galić.

Davor Adžić, ispred kluba vijećnika HDZ-a, i sam poljoprivrednik, srednji proizvođač mlijeka, kaže kako su problemima u poljoprivredi doprinijele i loše dvije zadnje godine.

- Ova godina je povoljna, ali što to vrijedi kada je otkupna cijela niska. Mislim da je do svega ovoga doveo i nered u Ministarstvu poljoprivrede i nesređeno tržište. Otkupljivač koji od mene otkupljuje mlijeko, ima 35 posto manje mljekara od kojih odvozi mlijeko jer su propali pa vuku za rukav i bake koje imaju dvije kravice sa 100 litara mlijeka - kaže Adžić zamjerajući ministru Jakovini što u godinu dana ni jednom nije bio u službenom posjetu Vukovarsko-srijemskoj županiji.  

>> Hrvatska ovisnost o uvozu hrane skočila već na 50 posto

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.