Loša ideja?

Županica: Kakva je to poruka Amerikancima koji ulažu milijune?

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Županica: Kakva je to poruka Amerikancima koji ulažu milijune?
09.02.2011.
u 17:21
Poslove carinskih ispostava u Sisku i Kutini, po prijedlogu, preuzele bi zagrebačke ispostave Jankomir i Žitnjak, što osjetno poskupljuje transport
Pogledaj originalni članak

Najava kako na temelju Vladine odluke o racionalizaciji javne uprave Carinska uprava planira zatvoriti carinske ispostave u Sisku i Kutini, čije bi poslove preuzela Carinarnica Zagreb, izaziva sve veće zgražanje i ogorčenje gospodarstvenika. Dvadesetak najvećih izvoznika u Sisačko-moslavačkoj županiji, okupljenih na sastanku u županijskoj Gospodarskoj komori u Sisku, jedinstveno je zaključilo kako bi to bio novi birokratski udarac gospodarstvu, uz stvaranje nepovoljne poduzetničke i investitorske klime.

Pisma ministru Popijaču

Protiv te odluke Vladi je već pisao gradonačelnik Kutine Davor Žmegač, dok je o mogućim posljedicama za županijsko gospodarstvo na konferenciji za novinare jučer govorila i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, koja je dala punu potporu poduzetnicima u njihovu prosvjedu protiv ukidanja carinskih ispostava. Ona je, kao i Žmegač, uputila pismo ministru gospodarstva, rada i poduzetništva mr. Đuri Popijaču, u kojem upozorava na moguće negativne učinke takvog prijedloga.

– Jedna smo od rijetkih hrvatskih županija s vanjskotrgovinskim suficitom, ali bi ukidanje carinskih ispostava negativno utjecalo na našu izvoznu konkurentnost. Takav prijedlog graniči sa zdravim razumom, jer bi se osjetno povećali troškovi trgovačkih društava prijevozom tereta na carinjenje u Zagreb. Investitore, koje pozivamo, trebalo bi dodatno rasteretiti, a mi im na ovaj način namećemo novi trošak. Sisak je mjesto najvećeg američkog gospodarskog ulaganja u Hrvatskoj, jer je samo CMC dosad uložio više od 200 milijuna dolara u Željezaru. Kakva je to poruka Amerikancima, koji su najavili da u Sisku planiraju uložiti još 100 milijuna dolara – pita se županica Lovrić Merzel.

Zamjerka zastupnicima

Županica je pozvala sve gradonačelnike i načelnike općina na području županije da prosvjeduju protiv prijedloga o ukidanju carinskih ispostava. Ujedno je zamjerila saborskim zastupnicima Sisačko-moslavačke županije što u interesu gospodarstva nisu reagirali na takav prijedlog, kao što nisu reagirali niti na odluku o ukidanju Trgovačkog suda u Sisku.

Sisak je carinu imao još u 19. stoljeću, a u današnjem obliku od šezdesetih godina prošlog stoljeća. O njenom ukidanju raspravlja se već duže vrijeme.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BR
brownie
10:16 10.02.2011.

kutinski gradonačelnik protestira a sisački beatles pintarić šuti, to je onaj gradonačelnik kojega je drivo poslao u kut i zapovjedio da šuti u vlastitom gradu,sprdačina od poglavarstva,a saborska zastupnica roksandićka i njezin kolega su samo kaktusi,pardon,fikusi u metropoli,dva saborska glasa za zna se

KA
Kajgod
13:32 10.02.2011.

@brownie Ma nemam ništa protiv nikoga, niti sam za ikoga, ali kaj još netko pametan misli da bi bilo drugačije ili daj bože bolje, da je netko drugi na vlasti?!?! Bilo u gradu ili županiji ili državi.... sve opcije su se već dokazale, a nažalost iz ove kože nemremo...