Klizišta

Župani sjeverozapadne Hrvatske: Kao i poplavljeni, i mi trebamo pomoć

Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Klizišta
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Klizišta
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Klizišta
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Klizišta
30.09.2014.
u 16:00
Samo u Zagorju su štete od posljednjeg proglašenja elementarne nepogode bile 98 milijuna kuna, a sav novac koji je bio u proračunu, u stavci za izradu dokumentacije za sanaciju klizišta, je u rujnu potrošen
Pogledaj originalni članak

Trojica župana sjeverozapadne Hrvatske: župan Varaždinske županije Predrag Štromar, Međimurske županije Matija Posavec i Krapinsko - zagorske županije Željko Kolar zajednički će Vladi RH uputiti prijedlog da se na način kako je pomoć organizirana za poplavljena područja, pomogne i ovim trima županijama, ali zbog - klizišta.

Novih 98 milijuna štete

- Samo u Krapinsko - zagorskoj županiji imamo ogromnih problema s klizištima. Štete od zadnjeg proglašenja elementarne nepogode bile su 98 milijuna kuna, a sav novac koji smo u proračunu imali u stavci vezanoj za izradu projektnih dokumentacija za klizišta u općinama i gradovima je u rujnu potrošen. S druge strane, podijelili smo i novac predviđen za šljunčanje cesta kako bi, uništene, koliko - toliko stavile se u funkciju - kaže zagorski župan Željko Kolar ističući da je, nakon što je proglašena elementarna nepogoda zbog klizišta za Općinu Krapinske Toplice, stigao zahtjev za to isto u Općini Gornja Stubica. No, ono što najviše brine župana, ali i sve druge je činjenica da u Krapinsko - zagorskoj postoji petnaestak objekata koji su ozbiljno ugroženi zbog klizišta od kojih nekoliko njih sigurno neće moći dočekati zimu.

Ne mogu riješiti sami

- Zajedno s jedinicama lokalnih samouprava pokušat ćemo tim obiteljima pronaći alternativni smještaj, a ako to neće biti moguće, posegnut ćemo za kontejnerima za eventualno dvije ili tri obitelji. Ono što ću ja kao župan Krapinsko - zagorske županije napraviti u ovoj situaciji je da ću pozvati kolege župane sjeverozapadne Hrvatske: Predraga Štromara i Matiju Posavca kako bi zajednički inicirali kod Vlade Republike Hrvatske otvaranje nove stavke u Državnom proračunu koja će biti vezana za sanaciju klizišta na području sjeverozapadne Hrvatske - kaže zagorski župan Željko Kolar.

Objasnio je da, kada se gledaju ukupne štete u poplavljenim područjima i one od klizišta, one su poprilici iste, a problem kod nas je i što su prekinute komunikacije, odnosno odronjeno je nekoliko cesta.

- Naša inicijativa je da Vlada pokuša pomoći jer novcem županija, općina i gradova taj se problem ne može riješiti - kaže zagorski župan Željko Kolar.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.