Rupa se širi: Nitko više ne skriva sukob

Zoran Milanović gubi kontrolu nad vrhom SDP-a

Foto: Anto Magzan / VLM
Zoran Milanović gubi kontrolu nad vrhom SDP-a
VL
Autor
Jasmina Popović
05.11.2009.
u 18:26
Oči su uprte u Komadinu. On dobro stoji u stranci, ali je li spreman za sukob?
Pogledaj originalni članak

Dvoje za, dvoje “aktivno suzdržanih” i petero protiv Milanovića. Tako bi se, saborskim rječnikom, moglo ocijeniti sadašnje stanje u Predsjedništvu SDP-a. Nakon sjednice u srijedu, stranački kuloari smatraju da je jedino Biljana Borzan i dalje do kraja lojalna predsjedniku SDP-a, Vojko Obersnel i Ranko Ostojić, smatraju, i dalje su milanovićevci, ali imaju ozbiljnu zadršku prema nekim političkim potezima i načinu vladanja strankom te porukama koje se iz SDP-a u posljednje vrijeme šalju javnosti. Zlatko Komadina, koji je napustio posljednju sjednicu Predsjedništva, Milanka Opačić, Tonino Picula, Zvonimir Mršić i Željka Antunović prepoznati su kao opozicija.

Milanović loš kadrovik
Milan Bandić, do srijede 10. član Predsjedništva, pokazao je kandidaturom što misli “o stranci koja je već godinu i pol suzdržana”. Jasno, esdepeovci će učiniti sve da prema van zatrpaju rupu koja se i javno otvorila sukobom na Predsjedništvu. “Milanovićevi” kažu da je Komadina skrivio sukob, neki tvrde da nisu ništa čuli (?), ali nitko više ne tvrdi da ozbiljnih problema nema.

– Nezadovoljnih je sve više, ali su još raspršeni. Jednostavno se traži lider, netko tko bi ih mogao okupiti. Oči su uprte u Zlatka Komadinu. On izuzetno dobro stoji u stranci, ali je pitanje je li se spreman upustiti u otvoren sukob. Eksces na Predsjedništvu dodatno je otvorio problem, ali to nije prvi, samo je možda najvidljiviji – objašnjava zabrinuti član Predsjedništva, jedan od onih koji bi najradije da se svi smire i da Milanović počne funkcionirati s Predsjedništvom.

Milanović je po njima loš kadrovik. Ponizio je Matu Arlovića, a on je danas sudac Ustavnog suda, ponizio je nekoliko puta i Ljubu Jurčića, a on je isplivao i eto ga u NO Podravke i da mu je baš stalo, mogao bi biti i ministar. Nije pružio Bandiću priliku da se unutar stranke kandidira za predsjednika države, a Bandić kreće na Pantovčak ugrožavajući i SDP-ova kandidata.

Pokušao je marginalizirati Željku Antunović, a ona se sada pojavljuje kao kandidatkinja za Bandićevo mjesto u zagrebačkom SDP-u i sutra možda za gradonačelnicu Zagreba. 
Još ako Bandić pobijedi Ivu Josipovića, koji u javnosti figurira kao Milanovićev izbor, bit će to potpun poraz Milanovićeve koncepcije “novog SDP-a”. U anketama još vode i Josipović i SDP, ali razlika se smanjuje, a prava borba tek počinje.

Nije uspio posložiti SDP
Stoga su u pravu oni koji sukob na Predsjedništvu ne vide kao sukob oko Bandića ili oko načina na koji je SDP glasao o Arbitražnom sporazumu sa Slovenijom, već kao sukob oko toga kako će stranka dalje funkcionirati s ovako otvorenim podjelama.

Milanović je do sada imao dvije godine da sve posloži po svome. Očito nije uspio. Ispada da niti je on SDP-ov niti je SDP njegov.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 415

BI
bigboii
19:13 05.11.2009.

To se dogodi kada se izgubi orijentir, a upravo je to slučaj kod Milanovića. Sada mu se samo javljaju sukobi u stranci

VO
vojnik
21:46 05.11.2009.

mislim da će dosta istinskim hrvatskih socijaldemokrata dati glas miroslavu tuđmanu

BA
baltazar
02:27 06.11.2009.

Libela, kasno je, trebam ići spavati, lako noć.