Dobio organe

Znate li kakva je sreća jesti kolače?

Foto: \'Marija Lovrenc/VLM\'
Znate li kakva je sreća jesti kolače?
19.10.2010.
u 11:45
Minaufu su prije dvije godine transplantirani bubreg i gušterača, a o svojoj donatorici organa zna samo kako je riječ o djevojci od 19 godina.
Pogledaj originalni članak

Dragutin Minauf (50), umirovljeni medicinski tehničar iz Slatine, jedan je od sretnika koji su, zahvaljujući transplantiranim organima donora, dobili priliku za novi život. Njegova je prilika stigla prije dvije godine, kada su mu liječnici na zagrebačkom Merkuru, nakon 38 godina bolesničkog staža uzrokovanog dijabetesom, istodobno transplantirali gušteraču i bubrege i kada se vratio normalnom životu, bez injekcija inzulina i aparata za dijalizu o kojem je godinama ovisio.

Bez bolovanja

- Uspio sam saznati da je riječ o djevojci od 19 godina koja mi je spasila život. To je nešto što se ne može riječima opisati – ganuto priznaje Minauf, koji je od dijabetesa obolio sa samo deset godina.

O njegovoj je bolesti znala samo nekolicina bliskih prijatelja.

– Nisam želio od toga stvarati problem – skromno kaže naš sugovornik, koji je bio vozač hitne medicinske pomoći.

Za volanom je prošao tisuće kilometara, a mirovinu je dočekao bez dana bolovanja. Prijatelji i kolege s posla ostali su stoga šokirani kada se učlanio u Udrugu dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Virovitičko-podravske županije i kada je progovorio o godinama liječenja.

Kolege se sjećaju kako ga nitko nikada nije čuo da se žali da mu je teško, nikada nije kasnio na posao, a uvijek je bio spreman za pomoć drugome.

Vedrina

– Navikao sam se na ritam bolesti, koju sam uspješno držao pod kontrolom. Moja šećerna bolest nije mi uzela ni vid, nisu mi stradali živci u stopalima i rukama, zbog čega sam u odnosu na druge bolesnike imao pravu sreću – ocjenjuje Minauf i kaže da je ta mala sigurnost bila temelj na kojem je izgradio kakav-takav normalan život.

- Injekcije inzulina, redovita prehrana, liječničke kontrole i oprez bili su mi rutina, pa kad mi je prije četiri godine u svakodnevni ritam uz sve ostalo ušla i dijaliza, samo sam se prilagodio – kao da je riječ o sitnici – govori on o dvije godine koje je proveo na dijalizi.

Minauf poručuje kako se mora vedro gledati na život.

– Kad ste bolesni, primjećujete tisuću stvari o kojima zdrav čovjek niti ne razmišlja. Znate li kakva je sreća već samo pojesti kolač ili otputovati bez injekcije? Tisuće ljudi ne može si to priuštiti – kazao je on.

Devet osoba u dvije godine dobilo organe

Prema podacima županijske Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika, nove organe dobilo je 17 osoba, od čega devet u posljednje dvije godine, otkako je virovitička bolnica u sustavu Eurotransplant. Sestra Ema Kovačević s odjela dijalize ističe da je 89 članova u udruzi te da s bolesnicima dnevno radi oko dvadeset članova stručnog osoblja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.