Znanstvenici otkrili varijaciju gena odgovornu za kokainsku ovisnost

11.11.2008.
u 09:44
Pogledaj originalni članak

Njemački su znanstvenici objavili da su otkrili varijaciju gena koja bi mogla biti odgovorna za ovisnost o drogama, konkretno, o kokainu. Ipak, nije vjerojatno da će ovo otkriće rezultirati pronalaženjem lijeka za ovisnike.

- Ako ste nosilac ove varijacije gena, vjerojatnost da ćete se navući na kokain je veća - izjavio je Rainer Spanagel, profesor sa Središnjeg instituta za mentalno zdravlje u Mannheimu, koji je vodio studiju. Dodao je da bi se nosiocima ove varijacije moglo ponuditi eksperimentalno cjepivo koje blokira euforiju i slične osjećaje izazvane kokainom.

Znanstvenici vjeruju da je genetski faktor odgovoran za 70 posto kokainskih ovisnosti, što znači da je ta bolest nasljedna koliko i shizofrenija i slične mentalne bolesti.

Znanstvenici su povezali verziju gena CAMK4 s kokainskom ovisnošću u studiji na genetski modificiranim miševima. Da bi se vidjelo igra li gen ulogu kod ljudi, ispitano je 670 kokainskih ovisnika i više od 700 podudarnih ne-ovisnika. Gen je pronađen kod 40 posto ne-ovisnika i kod polovice ovisnika, prenosi Guardian.

(mp)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr