Plenković:

'Zločin počinjen prije 21 godinu trajna je obveza svima da rade na sprječavanju nasilja'

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
'Zločin počinjen prije 21 godinu trajna je obveza svima da rade na sprječavanju nasilja'
22.09.2020.
u 10:27
Hrvatska 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene i jednu teško ranjenu u maloj sudnici zagrebačkog Općinskog suda tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković u utorak je naglasio trajnu obvezu svih institucija da predano rade na sprječavanju nasilja te da se izmjenama kaznenog zakonodavstva i oštrijim kažnjavanjem želi jasno poručiti da je nasilje neprihvatljivo.

Hrvatska 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene i jednu teško ranjenu u maloj sudnici zagrebačkog Općinskog suda tijekom brakorazvodne parnice 1999. godine.

"Protekla je 21 godina od stravičnog ubojstva triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu. Taj zločin trajna je obveza svim institucijama da predano rade na sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji te da ohrabruju žrtve u prijavljivanju nasilja", navodu Plenković u poruci na Twitteru.

Ističe da izmjenama kaznenog zakonodavstva i oštrijim kažnjavanjem žele jasno poručiti da je nasilje neprihvatljivo.

"U partnerstvu s udrugama za žrtve nasilja, osvješćujemo problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, jačajući instrumente za prevenciju nasilja i za zaštitu žrtava", dodaje premijer u objavi.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

JO
JOHNNY
11:28 22.09.2020.

Tako je! I sim oblicima nasilja. Psihicko nasilje je isto nasilje, ono isto ostavlja tragove u zivotu

MA
manipulacija
11:29 22.09.2020.

Tuzno je sto i danas ima nasilja nad zenama i sto su vrlo cesto diskriminirane. Pohvalno je sto je premijer osudio takvo ponasanje kao sto bi osudio svaki normalni covijek osim Skore ili Bernardica za kojeg su zene na koordinatorskom mjestu eksperimenti

Avatar Ćelavac
Ćelavac
11:28 22.09.2020.

Toga ce nazalost uvijek biti i to se treba strozije kaznjavati. Vazno je da se pokrenula prica o tome i to je vec korak prema poboljasnju.