muftija ef.hasanović

'Živimo u apsurdu da jedni umiru od gladi, a drugi se rasipaju'

Foto: 'Jurica Galoic/PIXSELL'
'Živimo u apsurdu da jedni umiru od gladi, a drugi se rasipaju'
23.10.2012.
u 13:05
Podjela kurbana po prioritetima potrebitima, zatim susjedima pa rodbini i prijateljima jasno upućuje na islamsku intenciju senzibiliteta prema onima koji su potrebiti, kazao je muftija dr. Aziz ef. Hasanović
Pogledaj originalni članak

Ususret Kurban-bajramu, koji će muslimani proslaviti ovoga petka, muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović uputio je bajramsku poruku u kojoj kaže da "hadž (hodočašće u Meku i Medinu) i kurban (žrtvu) baštine u sebi imaju teološku, moralnu, socijalnu, društvenu, ummetsku i globalnu dimenziju" te kako ih "treba znati čitati u kontekstu potreba vremena i prostora".

– Hadž i kurban imaju isti cilj, a to je moralno usavršavanje i postizanje vrhunca bogobojaznosti čemu težži svaki vjernik. Ako pogledamo instituciju kurbana kroz prizmu socijalne uloge, vidjet ćemo tu stvarnu istinsku islamsku dimenziju upućenosti čovjeka na čovjeka bez obzira na vjersko, nacionalno, rasno ili bilo koje drugo podrijetlo. Ako takav odnos usporedimo sa stvarnošću u kojoj žživi današnji svijet, pa i islamski, vidjet ćemo velik raskorak i konstatirati da žživimo u vremenu apsurda gdje na jednoj strani umiru djeca od gladi, a na drugoj se žživi u raskoši pa čak i sebično rasipnički u udovoljavanju vlastitim prohtjevima te bez imalo suosjećanja o potrebi da se pomogne – poručio je muftija Hasanović naglasivši kako "islam osuđuje takav odnos i zahtijeva od vjernika da stalno i bez odgađanja pomažže drugome potičući ih riječima 'tvoje je ono što udijeliš, a ne ono što zadržžiš'".

– Podjela kurbana po prioritetima potrebitima zatim susjedima pa rodbini i prijateljima jasno upućuje na islamsku intenciju senzibiliteta prema onima koji su potrebiti, ali isto tako i na jačanje dobrosusjedskih odnosa kao i na jačanje rodbinskih i prijateljskih veza kojih je, nažžalost, sve manje. Stoga je ovaj bajram prigoda da se preispitamo koliko smo spremni žžrtvovati se za drugoga, kakav je naš odnos prema siročadi, kakav je naš odnos prema susjedima, čine li nam obitelj i rodbina temelj našeg vjerničkog habitusa, imamo li snage graditi prijateljstvo u ime Svevišnjeg Boga ili su nam ovozemni interesi jedini motivi družženja i prijateljstva? Ovo su pitanja gdje ne smijemo biti dvolični prema sebi već iskreni u odgovoru i žželji da se mijenjamo za bolje danas i sutra – poručuje muftija i čestita muslimanima Kurban-bajram tradicionalnom čestitkom Bajram Šerif Mubarek Olsun.

>>Muslimani proslavili Kurban-bajram te osudili nasilje i terorizam

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.