OPASNOST

Zika virus kod beba uzrokuje i oštećenja vida i sluha

Foto: Reuters/PIXSELL
zika
Foto: Reuters/PIXSELL
zika
Foto: Reuters/PIXSELL
zika
Foto: Reuters/PIXSELL
zika
Foto: Reuters/PIXSELL
zika
29.01.2016.
u 07:36
U Brazilu je od prošle godine rođeno 3.700 novorođenčadi s mikrocefalijom
Pogledaj originalni članak

Djeca rođena u Brazilu s neurološkim oštećenjima, abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom, za što se uzročnikom smatra zika virus koji prenose komarci, pate i od ozbiljnih oštećenja vida i sluha, potvrdili su u četvrtak brazilski liječnici.  

Kod polovice od 135 beba, koje su bile na testiranju u rehabilitacijskom centru u Recifeu, utvrđeno je da imaju ozbiljna graničenja vidnog polja te deformirane očne živce i mrežnicu oka dok je kod nekih utvrđena razrokost, izjavili su oftalmolozi. Ističu kako je riječ o trajnim oštećenjima s kojima će se djeca morati nositi cijeli život.  

U Brazilu je od prošle godine rođeno 3.700 novorođenčadi s mikrocefalijom, neurološkim poremećajem zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. S obzirom na to da je riječ o događaju bez presedana, stručnjaci tek moraju dokazati stvarnu povezanost sa zika virusom, no sigurni su da će se djece rođena s oštećenjima morati nositi s teškoćama u učenju i oštećenjima motoričkih funkcija.  

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u četvrtak da se virus zika eksplozivno širi te bi mogao zaraziti 4 milijuna ljudi u u Amerikama.

>> Zika virus prenosi se i spolnim putem, prvi slučaj zaraze u Danskoj

>> Zika virus nova je epidemijska prijetnja: Stotine tisuća ljudi moglo bi biti zaraženo

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
17:43 30.01.2016.

Ovaj virus možete naručiti na igcstandards-atcc org stavite u tražilicu VR -84. ATCC® Number: VR-84™ Classification: Flaviviridae, Flavivirus Strain: MR 766 (Original) Product Format: freeze-dried Biosafety Level: 2 Source: Blood from experimental forest sentinel rhesus monkey, Uganda, 1947 Effect on Host: Paralysis and death Year of Origin: 1947 Vidi se da je namjerno pušten pomoći GMo komaraca Tvrtke Oxitec u fondaciji Bill Gatesa