NOGA JOJ OTEKLA

Ženu iz okolice Sl. Broda ugrizla zmija pa završila u bolnici: Moguće da je riđovka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ženu iz okolice Sl. Broda ugrizla zmija pa završila u bolnici: Moguće da je riđovka
25.05.2021.
u 13:35
Nakon što je zmija ugrizla ženu, počela joj je oticati noga pa je brzo prevezena u slavonskobrodsku bolnicu
Pogledaj originalni članak

Zbog ugriza zmije 32-godišnja žena iz Brodskog Vinogorja kraj Slavonskom Broda završila je u bolnici gdje je dobila protuotrov te je trenutačno pod liječničkim nadzorom.

Nakon što je zmija ugrizla ženu, počela joj je oticati noga pa je brzo prevezena u slavonskobrodsku bolnicu, pišu 24 sata.

S obzirom na to da nisu znali o kojoj je zmiji riječ, u pomoć su pozvali Darka Karamazana iz Udruge Zmijolovac.

– Rekli su mi da je zmija velika, da ima šare i da je više crna, a prema onome kako su je opisali, pretpostavljam da se radi o riđovki. One ovih dana intenzivno izlaze iz zimskih skrovišta, pa stoga treba biti oprezan prilikom radova oko okućnica. Potrebno je dobro pregledati prostor gdje bi se mogle skrivati zmije. U slučaju da ih primijetite, nazovite Službu 112 i oni će obavijestiti nas i sve mjerodavne, posebno u slučaju ako dođe do ugriza – rekao je Karamazan.

Prof. dr. Zoran Tadić s PMF-a u Zagrebu objasnio je kako su otrovi naših zmija uglavnom hemotoksični, odnosno izravno razaraju tkiva i izazivaju poremećaje u krvnom optoku.

– Prvi simptomi nakon ugriza su bol od uboda zuba i oticanje. Otok se ubrzano širi od mjesta ugriza te može zahvatiti cijelu ruku ili nogu. Kasnije dolaze krvni podljevi, nesvjestica, povraćanje, a ponekada i "žmarci" na mjestima udaljenima od ugriza. Ako se ubrzo nakon ugriza javi nesvjestica, ubrzan rad srca, oticanje usnica, područja oko očiju ili čak gušenje, osobu treba odmah odvesti liječniku, po mogućnosti u najbližu bolnicu – objasnio je.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SI
sisavac
14:52 25.05.2021.

i onda je zmija umrla...

PL
Placebo10
13:50 25.05.2021.

Ko je u bolnici, zmija ili žena?