najveće stope fertiliteta u Europi

Žene najviše rađaju u Francuskoj i Turskoj, evo gdje je Hrvatska

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Žene najviše rađaju u Francuskoj i Turskoj, evo gdje je Hrvatska
25.03.2021.
u 08:54
Hrvatska je po stopi fertiliteta ispod prosjeka EU, ali od nas su gori Malta, Cipar...
Pogledaj originalni članak

U Europskoj uniji u 2019. rođeno je 4,17 milijuna beba, čime se nastavlja trend smanjenja broja rođene djece nakon 2008. kada je u EU rođeno 4,68 milijuna djece.

I dalje se u Uniji najviše djece, s iznimkom Rumunjske, rađa u razvijenim državama i onima koje imaju razvijenu pronatalitetnu politiku.

Dobro stoji i Rumunjska

Prema posljednjim podacima Eurostata, najveće stope fertiliteta (prosječan broj rođene djece po ženi u reproduktivnoj dobi op.a) imaju Francuska, Rumunjska, Švedska, Češka, Irska i Danska. Francuska koja već stoljeće ne odstupa od provođenja pronatalitetne politike, bez obzira na to tko bio na vlasti, imala je 2019. stopu fertiliteta od 1,86. Usporedbe radi, izvan EU u Europi najveću stopu fertiliteta ima Turska (1,88) što dovoljno govori o uspjehu Francuske.

Inače, i Francuska i Turska najbliže su održivoj stopi fertiliteta od 2,1 koja osigurava zamjenu generacija. Nakon Francuske države EU s najvećim stopama fertiliteta su Rumunjska (1,77), Švedska, Češka i Irska (1,71) te Danska (1,70). Švedska poput Francuske, također, već stoljeće ima razvijenu pronatalitetnu politiku koja podrazumijeva fnancijske, stambene povlastice obiteljima s djecom, ali i olakšavanje položaja zaposlenim roditeljima na tržištu rada. Ne čudi ni što je Danska u vrhu EU po stopi fertiliteta jer, osim što se Danci ubrajaju u najsretnije narode na svijetu, ta se država osobito brine o dobrobiti djece i zaposlenih žena.

Irska pak godinama privlači mlado i obrazovano stanovništvo, osigurava doplatak za svu djecu te dodatke prihodima roditelja koji rade skraćeno i brinu se o djeci i onima slabije plaćenima te za samohrane roditelje.

Hrvatska je sa stopom fertiliteta od 1,47 ispod prosjeka EU (1,53), no možemo se tješiti da ima i gorih od nas. Tako su najniže stope fertiliteta na Malti (1,14 djece po ženi), u Španjolskoj (1,23), Italiji (1,27), Cipru (1,33), Grčkoj i Luksemburgu (1,34). Sve su to zemlje, izuzev Luksemburga, s juga Europe, puno tradicionalnije od skandinavskih, Češke i Francuske, ali očito su uz neke iznimke u EU prošla vremena kad se više djece rađalo u siromašnim i tradicionalnim obiteljima i državama. Bogata Njemačka, koja je prije imala malo nižu stopu fertiliteta od prosjeka EU zbog nefleksibilnog odnosa prema zaposlenim ženama na tržištu rada, u 2019. uspjela se dići iznad prosjeka Unije, na 1,54.

Majke rođene u inozemstvu

Susjedna Slovenija ima stopu fertiliteta bolju od nas, 1,61. Inače, od 2013. u zemljama EU povećava se broj djece koju su rodile majke rođene u inozemstvu, bilo da je riječ o majkama iz drugih članica EU ili izvan zemalja koje nisu članice Unije.

No udio djece koju su u državama EU rodile majke rođene u inozemstvu znatno se razlikuje pa su tako u 2019. više od 65% djece rođene u Luksemburgu rodile majke rođene u inozemstvu, dok je na Cipru, Austriji i Belgiji taj udio bio oko trećine. S druge strane, devet zemalja imalo je manje od 10% koju su rodile majke rođene u inozemstvu, a Bugarska, Slovačka i Poljska imaju najmanji udio te djece (2%).

VIDEO Sto mjera za demografsku obnovu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

AN
ante7
09:18 25.03.2021.

Jednom riječju Arapi.

Avatar southman
southman
09:21 25.03.2021.

Budući da mi nemamo afrikanaca i bliskoistočnjaka nismo niti tako loši !

TO
Tonka1
09:34 25.03.2021.

Naravno, kad je Francuska isto kao i da je Turska, pa gdje su tu Francuzi? Samo pogledajte njihove reprezentacije, ma pravi Francuzi.