U prirodi s puškom

Žena lovac – ima više noževa nego cipela

Foto: Privatna arhiva
\'ponekad i muAu030A¡kim kolegama treba pomoAu0308u0087i nositi divljaAu0308u008D\'
Foto: Privatna arhiva
\'pou009Eeljan odstrjel kriu009Eanca divlje svinje s pitomom\'
Foto: Privatna arhiva
\'sati provedeni u tiAu030A¡ini i iAu030A¡Au0308u008Dekivanju\'
Foto: Privatna arhiva
\'Brita nakon uspjeu009Anog lova\'
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
\'25.11.2010., Zagreb - Petra Music, menadzerica i lovac - svjetska viceprvakinja u lovu. Photo Tomislav Miletic/PIXSELL\'
28.11.2010.
u 18:00
Menadžerica Petra Musić (31) lovom se bavi četiri godine. Tako je upoznala zaručnika Sinišu, a od listopada je i svjetska doprvakinja
Pogledaj originalni članak

Molim te, ne želim priču o još jednoj ženi s puškom, o Kseni ratnici. Moja priča je nešto drugo. To je priča o čovjeku i psu, i njihovoj zajedničkoj strasti za lovom. Kada vam tim riječima zgodna 31-godišnjakinja u štiklama, jer upravo je završila radni dan kao menadžerica distribucijske tvrtke, počne pričati o svom hobiju – lovu, u prvi vam tren ništa nije jasno. Sjetite se prizora muškaraca crvenih nosova, kako "jašu" tek ustrijeljenu životinju i likuju nad trofejima.

U šumi 100 dana u godini

No, kada poslušate kako o lovu, prirodi i životinjama priča Petra Musić, od listopada doprvakinja svijeta u jedinoj sportskoj lovnoj disciplini i jedina žena u reprezentaciji Hrvatskoga kinološkog saveza, koja je upisala i postdiplomski doktorski studij Lovstvo i kinologija u Osijeku, shvatite da slika o lovcima u javnosti nema veze sa stvarnošću.

– Lov je danas rekreacija, bijeg od stresa. Odstrel nije najvažniji. Pravi lovac ne bi smio uzimati od prirode više nego što joj daje. Odstrelne kvote strogo su zadane, a sve radi održavanja ravnoteže i biološke raznolikosti. Da nije tako, došlo bi do bolesti, gubitaka na usjevima, divlje bi se životinje šetale gradovima. Naravno da ima i krivolova, a oni koji se njime bave najviše su odgovorni za lošu sliku o lovcima u javnosti – kaže Petra, koja u prirodi s puškom provede 100 dana u godini. Na terenu, najčešće na Zrinskoj gori, u prosjeku je dva puta tjedno i svaki vikend, dok ne padne mrak, a za mjesečine i cijelu noć provede u šumi. No, s ulovom se kući vrati rijetko jer odstrijeli samo divljač koja nema šanse za preživljavanje.

– Sve je krenulo prije otprilike četiri godine. Imala sam oštrodlaku jazavčarku Grisu s kojom sam krenula na izložbe. Kako je riječ o lovačkoj pasmini, morala je položiti i test prirođenih osobina. Išle smo na utakmice, treninge, počela sam se družiti s lovcima i zarazila sam se – priča Petra. Prisjetila se i trenutka kada je svojima doma rekla da ide kupiti pušku.

Začuđeni otac

– Ajme, dijete, čija si ti, pa nitko u obitelji posljednje tri generacije nije volio oružje – tata je komentirao, a ostali ukućani bili su pozitivniji. Najviše voli aktivan lov, koji je bez psa nezamisliv, ali i sjedenje na čeki.

– To je za mene jedna vrsta testa izdržljivosti, ali i meditacija. Sjediš satima i čekaš divljač makar da je samo fotografiraš, što najčešće i učinim. Moraš kontrolirati disanje, paziti na smjer vjetra, ne smiješ koristiti dezodorans. Postaješ dio prirode i taj osjećaj je nevjerojatan – zadivljeno opisuje Petra, koju je lov spojio i sa zaručnikom Sinišom, doktorom veterine i također strastvenim lovcem. Iako za sebe kaže da je obična djevojka koja voli kupovati cipele i "normalna" druženja, teško joj je povjerovati pogotovo kada prizna da je jednom umjesto u hotelu u Gorskom kotaru, gdje je bila poslovno, prespavala u drvenoj kućici u šumi. A za žene nije baš uobičajeno ni to da imaju pet pasa, četiri puške, a lovačkih noževa više nego cipela.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

1O
1st-opinion
18:09 28.11.2010.

Bravo djevojko, divljim zivotinajam zaista nije mjesto u gradovima, ali pogledaj ove iz EU njima lisica posatje domaca zivotinja, usred londona ima vise od 1000 lisica, a zecevi po dnevnoj sobi secu i brabonjke ostavljaju, zamisli tu dnevnu sobu koja smrdi poz ecijoj pisalini, spoj sa prirodom fuj.

AD
Adipate88
20:34 28.11.2010.

E a kakvih se LICEMJERA našlo komentirat.Svi vi se prežderavate mesinom a tu nekaj J*****E kaj žena to kaj ubije i pojede.Dobar dio vas dane tratite pred ekranom ( TV/PC ) i to vam je najviša točka mjeseca,ponekima i godina.Eto baš juće nakon redovitog sezonskog odstrela,smo se mi i moja ekipa naveće uz mlado vino prejeli onoga kaj smo \"poubijali\" taj dan...baš je fino bilo............ahhahahahahaha

AD
Adipate88
21:23 28.11.2010.

De čovek se ti fino drži svoje kupljene hrane(salama ili hrenovki =55%kopita20%čmarovi15%uške10%repova) a mi \"slobodniji\" ljudi kaj smo malo više \"stopljeni s prirodom\" volimo i vidjet ono kaj budemo jeli taj dan/mjesec pa i celu godinu...ljudski rod \"navodno ubija\" životinje u lovu...pa ono ne baš od kad ima i interneta pa da samozvani proroci to mogu ocjenjivati s minusima i plusičima.PS rijetko se ide s snajperom...češće s pumpericom...nekako je \"humanije\" Petrić pozdrav naiđi na lovišta i podno Sljemena...da da za neupućene i po Sljemenu se \"napucava\" po životinjicama.Sljedeći vikend kuhamo Srneći gulaš u Lovačkom Domu na Bizeku zainteresirani nađite poslije 16h