novi pravopis

Željko Jovanović: U školama će se pisati 'neću', a ne 'ne ću'

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Željko Jovanović: U školama će se pisati 'neću', a ne 'ne ću'
05.06.2013.
u 18:19
Svi ti dežurni kritičari godinama su imali vremena riješiti pravopisne dvojbe, a nisu to učinili. Zato što je u pozadini svih interesa i dvojbi s pravopisom bio profit koji se zarađivao od tiskanja različitih pravopisa, kazao je Jovanović
Pogledaj originalni članak

– Čim Institut za jezik i jezikoslovlje (IHJJ) objavi novi pravopis, propisat ću ga obvezujućim u školama – izjavio je Media servisu ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović te ujedno odbacio kritike da je riječ o nametnutom ''Jovanovićevom'' pravopisu.

Osim čestitke koju je uputio Institutu, ravnatelju i svima koji su sudjelovali u izradi pravopisa, Jovanović je naglasio kako se u školstvu, upravi i drugdje neće koristiti dopuštena, nego samo preporučena pravopisna rješenja. Naprimjer, jedan od njih je i preporuka da se "neću" piše sastavljeno.

– Kada sam postao ministar, rekao sam da političari neće određivati pravopis, nego struka, a ključna institucija za to je IHJJ. Ako netko osporava IHJJ, on osporava našu akademsku zajednicu – objasnio je i dodao:

– Svi ti dežurni kritičari godinama su imali vremena riješiti pravopisne dvojbe, a nisu to učinili. Reći ću vam i zašto. Zato što je u pozadini svih interesa i dvojbi s pravopisom bio profit koji se zarađivao od tiskanja različitih pravopisa i rječnika, što sada više nije moguće jer je Institut posao obavio tako da je pravopis dostupan svima, pod jednakim uvjetima i bez ijedne kune troška.

>>Jovanović: Korupcije više neće biti u sustavu obrazovanja

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.