Željko Balog:

U kampanji je bilo prijetnji bombom i podmićivanja novcem, kobasicama i alkoholom

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
U kampanji je bilo prijetnji bombom i podmićivanja novcem, kobasicama i alkoholom
12.11.2015.
u 10:45
Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je zahtjev Željka Baloga da se u XII., manjinskoj izbornoj jedinici, ponove izbori
Pogledaj originalni članak

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je zahtjev Željka Baloga, kandidata za saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina, da se u XII., manjinskoj izbornoj jedinici, ponove izbori jer je, kako tvrdi, u kampanji bilo niz nepravilnosti, pa i “prijetnji po život bombom, podmićivanja”. U kampanji je bilo "prijetnji po život bombom, podmićivanja novčanim sredstvima, kobasicama i alkoholom te direktnim prijevozom na biračka mjesta s osobama koje su utjecale na birače kome da daju glas", navodi Balog, kandidat stranke Naprijed Hrvatska! Ive Josipovića te Krovne zajednice Roma Hrvatske.

Za zajedničkog zastupnika 12 nacionalnih manjina bilo je 11 kandidata, a po nepotpunim izbornim rezultatima, zastupnik će biti Veljko Kajtazi koji je dobio daleko najviše glasova (1. 913), dok ih je Balog dobio 778.  Balog tvrdi da je promatračima branjeno da sudjeluju u prebrojavanju glasova, da su se glasački listići iznosili izvan biračkog mjesta i tamo zaokruživali, da su se na izborni dan po kućama dijelili brojevi za kojega kandidata glasovati. Spominje i "sumnjivi broj glasova u biračkim kutijama", primjerice u Zagrebu gdje je Kajtazi, kojeg je za zastupnika 12 manjina kandidirala romska udruga Kali Sara, dobio "po informacijama s terena oko 500 glasova, što nikako nije moguće". 

"Osnovano sumnjamo i u još mnogo drugih oblika namještanja i fizičkih napada na pojedince"

 – Osnovano sumnjamo i u još mnogo drugih oblika namještanja i fizičkih napada na pojedince, koji su konzumirali kobasice da moraju glasati za tog kandidata jer su konzumirali jelo i piće mimo njihove volje i to verbalnim i fizičkim kontaktom – kaže Balog, koji se posebno žali na postupanje suradnika glavnog političkog rivala. 

 Prijetnje upućene od "suradnika Veljka Kajtazija“ znatno su se "odrazile na biračko tijelo i po ostalim romskim naseljima u međimurskoj županiji i šire na razini države", kaže Balog koji izborni rezultat, odnosno činjenicu da je Kajtazi izabran za zastupnika, smatra apsolutno neprihvatljivim. – Činjenica je da sam osobno prije četiri godine proglašen pobjednikom i osnovano sam sumnjao u moj izborni rezultat, koji je do danas ostao nepoznanica, kao i okolnosti kako je došlo do promjene rezultata dok su bila obrađena sva biračka mjesta – moj je protukandidat proglašen pobjednikom iako nije bilo nikakvih logičnosti da me sustigne sa brojem glasova – navodi nesuđeni zastupnik i traži da se izbori u XII. jedinici ponište te ponove. 

DIP Balogu odgovara da njegov prigovor nije osnovan, da je pravo na prigovor "povezano s nekom konkretnom izbornom radnjom", a da on "iznosi osobni stav" o izbornim rezultatima te općenite navode o Kajtazijevoj promidžbi i o nepravilnostima pri provedbi izbora, koji ničime ne upućuju na konkretnu povredu izbornog postupka, odnosno na nepravilnosti koje su bitno utjecale ili su mogle utjecati na rezultate izbora.  Slijedom navedenog, DIP je Balogov prigovor odbio.

>>SDP Mostu ponudio mjesto predsjednika Sabora i nekoliko ministarstava

>>Jesu li građani za Vladu s krnjim Mostom

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

NE
Nepobjedivi
11:27 12.11.2015.

Folklor hrvatske političke stvarnosti.

DU
Deleted user
12:50 12.11.2015.

romska posla...

SN
snoopy001
20:36 12.11.2015.

pa tko uopće daje prostor ovom ganu-ci, u Međimurju je poznat kao poglavica svih musavih lopova...