zašto je pao

Želio je kopirati Erdogana, ali nije pripremio vojsku da mu čuva leđa

Foto: Reuters/Pixsell
Želio je kopirati Erdogana, ali nije pripremio vojsku da mu čuva leđa
03.07.2013.
u 22:00
Za samo godinu dana uspio je uništiti sve dobro što je ostalo na ruševinama Mubarakove diktature: sekularno društvo, procvat turizma i ugled u regiji
Pogledaj originalni članak

Mursi naprosto nije velik državnik. To je dokazao svakim svojim potezom. Nikada, nijednom nije nastupio kao predsjednik Egipta, već uvijek kao predstavnik Muslimanske braće. Zanemario je zahtjeve polovice Egipćana koji žele sekularnu državu, ignorirao je strahove osam milijuna svojih sunarodnjaka kršćana, gurao je samo ideje svoje radikalne stranke koja se udružila s još radikalnijim salafitima.

Za samo godinu dana uspio je uništiti sve dobro što je ostalo na ruševinama Mubarakove diktature: sekularno društvo, procvat turizma i ugled u regiji. Razbijanjem sekularnog društva, a to je učinio donošenjem šerijatskog ustava, podijelio je naciju. Egipat se raspolovio poput zrele jabuke, na jednoj strani su radikalni islamisti, opijeni Mursijevom vladavinom, na drugoj mladi, intelektualci, ljevičari, kršćani... Jednako kao u Turskoj. I baš je ovih dana Mursi napravio svoju najveću pogrešku: kopirao je Erdogana. Jednako bahato kao što se turski premijer odnosio prema demonstrantima ponašao je i Mursi. No dok je Erdogan prije toga pripremio dobar teren i uzde vojske dao svojim najvjernijim ljudima, Mursi to nije učinio. Njemu je vojska ekspresno okrenula leđa. A kako i ne bi kad je u godina dana njegove vladavine trg Tahrir više dana bio ispunjen demonstrantima nego turistima.

I u pravu je Mubarak kad mu iz smrtne postelje poručuje: Mursi, povuci se, ja sam otišao nakon 10 dana prosvjeda, a ti ubijaš ljude već godinu dana. Zar je morao čekati da mu umirući diktator održi moralnu lekciju? Zar je morao čekati da mu general, kojega je sam postavio na čelo vojske, daje ultimatum? Danas, kada je jasno da pada, on se poziva na to da je izabran demokratski. Da, ali nije se ponašao demokratski, već je provodio volju samo jedne polovice zemlje. I nije zaslužio da ga druga polovica više čeka.

>>UŽIVO Vojska svrgnula Mursija, egipatski ustav suspendiran!

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.