RAT U EUROPI

Kremlj zapadnim državama: Zaustavite ukrajinsko granatiranje nuklearke; Medvedev: Rusija će postići svoje ciljeve

Foto: UKRAINIAN SEA PORTS AUTHORITY/RE
The bulk carrier Sacura is seen in the sea port of Pivdennyi near the Yuzhne town
Foto: UKRAINIAN SEA PORTS AUTHORITY/RE
The bulk carrier Arizona is seen in the sea port of Pivdennyi near the Yuzhne town
Foto: NACHO DOCE/REUTERS
An Ukrainian serviceman looks up as a combine harvests wheat in a field in Kharkiv
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
Smoke rises above buildings in Donetsk
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
FILE PHOTO: Zaporizhzhia Nuclear Power Plant near Enerhodar
Autori Vecernji.hr, Hina
08.08.2022.
u 14:42
Ruski i ukrajinski dužnosnici održali su nekoliko krugova razgovora od početka invazije u veljači. No postignut je slab napredak i od kraja ožujka nije bilo sastanaka, a za to se dvije strane međusobno okrivljuju.
Pogledaj originalni članak

Prošlo je više od 160 dana rata. Ukrajina istražuje gotovo 26.000 slučajeva ratnih zločina počinjenih od 24. veljače, od početka ruske invazije na tu zemlju, a dosad je optuženo 135 ljudi. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da oštrije odgovori na, kako je kazao, "ruski nuklearni teror", nakon granatiranja nuklearne elektrane Zaporižje, najveće u Europi.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

22:40 - Rusija je u ponedjeljak objavila da obustavlja američku inspekciju predviđenu u njezinim vojnim bazama na temelju ugovora Novi START, važnog ugovora dviju velesila o nuklearnom razoružanju, istaknuvši da je to odgovor na američko ometanje sličnih ruskih inspekcija u Sjedinjenim Državama. Rusija je u ponedjeljak "službeno obavijestila" SAD da će sve njezine baze koje su na temelju ugovora Novog START-a predviđene za pregled biti "privremeno izuzete", navodi se u priopćenju ruske diplomacije.

>>> OPŠIRNIJE

19:20 -  Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je rekao da bi, dopusti li se Rusiji da maltretira Ukrajinu, izvrši invaziju i zauzme tuđi teritorij bez ičijeg protivljenja, to značilo "otvorenu sezonu" za slične postupke u cijelom svijetu. 

Glavni američki diplomat to je kazao na konferenciji za novinare održanoj zajedno s južnoafričkom ministricom vanjskih poslova Naledi Pandor u sklopu posjeta koji će ga kasnije odvesti u posjet Demokratskoj Republici Kongu i Ruandi.

"Dopustimo li velikoj zemlji da maltretira manju, da je jednostavno napadne i zauzme njezin teritorij, tada će to značiti otvorenu sezonu, ne samo u Europi nego i diljem svijeta", rekao je Blinken.

17:40 - Zapadne sankcije uvedene Moskvi zbog napada na Ukrajinu ne funkcioniraju i Rusiji to neće naškoditi, ali je naškodilo nama, rekao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović prilikom posjete Hvaru.

>>> OPŠIRNIJE

14:38 - Čelnik regije Zaporižje kojeg su postavili Rusi potpisao je dekret kojim se predviđa referendum o pridruživanju Rusiji, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija RIA Novosti.

U svom dnevnom vojnom brifingu, ministarstvo obrane je reklo da je Ukrajina granatirala elektranu oko 12.40 sati po lokalnom vremenu s položaja u blizini grada Marhanetsa, izvijestio je Reuters.

Granatiranje je oštetilo dalekovod visokog napona koji opskrbljuje električnom energijom regije Zaporižje i Herson – čiji su dijelovi pod kontrolom Rusije, priopćilo je ministarstvo.

14:29 - Ukrajina je dobila svoja prva tri njemačka samohodna protuzračna sustava Gepard i koristit će ih za obranu važnih infrastrukturnih objekata, priopćilo je u ponedjeljak vojno zapovjedništvo.

Sustavi protuzračne obrane, kojima upravlja tročlana posada i koji mogu pogoditi mete na udaljenosti do dvije i pol milje, jedan su od raznih dijelova zapadnog vojnog pribora koji se isporučuje Ukrajini kako bi joj pomogao u obrani od ruske invazije, javlja Reuters.

13:28 - Ruska središnja banka je objavila mjere usmjerene sprječavanju investitora iz "neprijateljskih" zemalja, u iskorištavanju pogodnosti kojima se onima iz "prijateljskih" zemalja omogućuje nastavak trgovanja na moskovskoj burzi.

Moskovska burza priopćila je u petak da će omogućiti klijentima iz prijateljskih zemalja, ili onih koje nisu sankcionirale Rusiju zbog rata u Ukrajini, da počnu trgovati nakon gotovo pola godine pauze. No, kasnije je rečeno da će se to odnositi samo na tržište derivata, a ne glavno tržište dionica te nije rečeno kada će širi pristup biti dozvoljen.

Analitičari smatraju da je odgoda djelomično posljedica brige da bi ulagači iz EU-a, SAD-a i Velike Britanije, kojima je trenutno zabranjeno trgovanje u Moskvi, mogli iskoristiti nastavak trgovanja investitora iz zemalja koje Rusija smatra prijateljskima, kao stražnji ulaz za trgovanje ruskim dionicama koje su u njihovom vlasništvu.

Središnja banka u ponedjeljak je priopćila da na šest mjeseci blokira ruske depozitorije i registre u izvršavanju transakcija vezanih uz vrijednosne papire dobivene od inozemnih partnera, uključujući i prijateljske zemlje.

Regulator je priopćio da je primijetio kako brokeri nude opciju kupnje vrijednosnih papira od stanovnika stranih zemalja te ih potom prenose u ruski depozitorij, što je potez opisan kao rizičan i "bez jamstva očekivanog financijskog ishoda".

Zapadne sankcije ograničile su pristup Rusa globalnim tržištima dionica, dok su protumjere iz Moskve također blokirale većinu stranaca u kupnji i prodaji ruskih dionica.

13:26 - Kremlj je pozvao zapadne države da utječu na Ukrajinu kako bi prestala s navodnim granatiranjem nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi. U razgovoru s novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je to "krajnje opasno“. 

"Očekujemo da države koje imaju apsolutni utjecaj na ukrajinsko vodstvo to iskoriste kako bi prekinuli nastavak takvog granatiranja“, dodao je. 

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade oko te elektrane koja je trenutno na teritoriju pod kontrolom Rusa. 

13:24 - Jedan od najbližih saveznika predsjednika Vladimira Putina rekao je da će Rusija postići svoje ciljeve u sukobu u Ukrajini pod vlastitim uvjetima te upozorio da Zapad ima dugoročni plan da uništi Rusiju. 

"Rusija provodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i postiže mir pod svojim uvjetima", rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji obnaša dužnost potpredsjednika ruskog vijeća sigurnosti, u intervjuu za TASS.

Medvedev je rat u Gruziji 2008., proširenje NATO-a i rat u Ukrajini opisao kao dio pokušaja Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da unište Rusiju.

“Cilj je isti: uništiti Rusiju”, rekao je Medvedev, prenosi list.

10:53 - Prema Oružanim snagama Ukrajine, Rusija je od početka invazije izgubila oko 42.340 ljudi. Uništena su, navode, 223 ruska zrakoplova, 1811 tenkova, 192 helikoptera, 754 bespilotne letjelice, 15 brodova te brojna druga oprema i vojna vozila. 

10:50 - Ukrajina je tijekom noći izvela udare na ruske vojne baze i dva ključna mosta preko rijeke Dnjepar, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Napadi su pogodili jedina dva prijelaza koja Rusija ima do južnog ukrajinskog teritorija koji je okupirala na zapadnoj obali rijeke, rekla je Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinskog južnog vojnog zapovjedništva. Riječ je o mostovima Antonivskyi i Kakhovskyi.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene, ali ranije je Kirill Stremousov, zamjenik čelnika proruske administracije nametnute okupiranom Hersonu, rekao novinskoj agenciji Interfax da je most Antonivskyi ponovo pogođen.

10:48 - Nuklearna elektrana Zaporižje radi normalno, prema izvješćima Jevgenija Balitskog, čelnika ruske uprave okupirane regije.

- Imamo informacije od vojske i predstavnika ruskog Rosatoma - istaknuo je.

10:40 - Još dva broda, jedan s kukuruzom, a drugi sa sojom, napustila su ukrajinske luke u ponedjeljak, objavilo je tursko ministarstvo obrane. Time je broj brodova koji su napustili Ukrajinu, nakon objave ruske deblokade luka, narastao na deset.

Ujedinjeni narodi i Turska posredovali su u postizanju dogovora između Kijeva i Moskve o omogućavanju izvoza, a prvi brod krenuo je prošli tjedan. Međunarodna zajednica strahuje da bi ruski napad na Ukrajinu i posljedični prekid izvoza žitarica mogli dovesti do nestašica hrane, pa i gladi diljem svijeta. 

Brod Sacura otplovio je prema Italiji iz Južnija, lučkog grada na području Odese, s 11 tisuća tona soje. Arizona, koja je isplovila iz obližnjeg Čornomorska prevozi oko 48 tisuća tona kukuruza u turski Iskenderun. 

Foto: UKRAINIAN SEA PORTS AUTHORITY/RE
Brod Sacura

Četiri broda koji su napustili Ukrajinu u nedjelju trebali bi pristati u Istanbul u ponedjeljak navečer, objavilo je tursko ministarstvo. Pregledat će ih se dan kasnije. 

Prije no što je Rusija napala Ukrajinu, na dvije države odnosila se gotovo trećina svjetskog izvoza žitarica. Nastavak izvoza nadgleda zajednički koordinacijski centar u Istanbulu u kojem sjede Rusi, Ukrajinci, Turci i pripadnici UN-a. 

Foto: UKRAINIAN SEA PORTS AUTHORITY/RE
Brod Arizona

09:37 - Ruske snage pokušavaju steći punu kontrolu nad regijom Donbas u istočnoj Ukrajini dok su u nedjelju pojačale napade sjeverno i sjeverozapadno od grada Donjecka, prenosi The Guardian. 

Rusi su napali ukrajinske položaje u blizini naselja Piski i Avdiivka, kao i granatirali druge lokacije u regiji Donjeck, prema ukrajinskoj vojsci.

Osim jačanja kontrole nad Donbasom, Rusija učvršćuje svoj položaj u južnoj Ukrajini, gdje je okupila trupe u pokušaju da spriječi potencijalnu protuofenzivu kod Hersona.

09:34 - Oleh Synyehubov, guverner Harkiva, rekao je da su dvije osobe poginule u granatiranju regije u posljednja 24 sata. Ustvrdio je da se tijekom noći krov upravne zgrade zapalio zbog granatiranja

- Kao što vidite, Rusi, zbog neuspjeha na fronti, napadaju mirne gradove i sela u regiji. Ali mi smo jači od njihovih jadnih pokušaja da nas zastraše. Pobjeda je naša! - istaknuo je. 

- Stanovnici Harkiva i regije, ostanite u skloništima što je više moguće. Ruski okupatori napadaju Harkiv. Ne napuštajte sigurna mjesta - upozorio je.

09:30 - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da se opasnost od nuklearnih sukoba vratila nakon više desetljeća te pozvao nuklearne države da se obvežu da neće prve upotrijebiti oružje.

Svaki napad na nuklearno postrojenje je "samoubilački", rekao je Guterres, odgovarajući na izvješća o ponovnom ruskom granatiranju pogona Zaporižje u Ukrajini, najveće europske nuklearne elektrane.

Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
Vojnik s ruskom zastavom na uniformi u blizini nuklearne elektrane Zaporižje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u subotu je izrazio veliku zabrinutost zbog granatiranja Zaporižje, upozorivši na opasnost od moguće nuklearne katastrofe, koja bi mogla ugroziti životnu okolinu i javno zdravlje u Ukrajini, ali i šire.

Pogon u Zaporižji ruske su vojne snage zauzele na početku rata, no u njoj još uvijek rade ukrajinski tehničari. U petak je granatiran i pogođen dalekovod u postrojenju, što je operatere primoralo da isključe reaktor premda nije ustanovljeno curenje radioaktivnih tvari.

Obje su se strane u subotu međusobno optuživale za "nuklearni terorizam". Ukrajinska državna nuklearna tvrtka Energoatom okrivila je Rusiju za štetu, dok je rusko ministarstvo obrane optužilo ukrajinske snage za granatiranje elektrane.

07:25 - Ukrajinske zračne snage napale su tri ruska položaja u Hersonskoj oblasti, navodi The Kyiv Independent.

Operativno zapovjedništvo "Jug" izvijestilo je da su ukrajinske snage ubile dvadesetak ruskih vojnika te uništile različitu rusku opremu, uključujući tenk T-62, pet jedinica oklopnih i drugih vojnih vozila te skladište streljiva.

07:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da pregovori s Rusijom neće biti mogući ako održi referendume u okupiranim područjima njegove zemlje.

Ruske snage i njihovi separatistički saveznici sada kontroliraju velike dijelove teritorija u Donbasu na istoku Ukrajine i na jugu zemlje. Tamošnji dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendume.

U svojem večernjem obraćanju, Zelenski je rekao da Kijev ustraje u svojem stajalištu da neće prepustiti nimalo teritorija Rusiji.

"Pozicija naše zemlje ostaje onakva kakva je uvijek bila. Nećemo se odreći ničega što je naše", rekao je. 

"Ako okupatori krenu putem pseudo-referenduma, uskratit će si bilo kakve izglede za pregovore s Ukrajinom i slobodnim svijetom, koji će ruskoj strani očito u nekom trenutku trebati".

Ruski i ukrajinski dužnosnici održali su nekoliko krugova razgovora od početka invazije u veljači. No postignut je slab napredak i od kraja ožujka nije bilo sastanaka, a za to se dvije strane međusobno okrivljuju.

Ruske snage drže većinu Hersonske oblasti na jugu Ukrajine i mjesni dužnosnici rekli su da bi mogli organizirati referendum o priključenju Rusiji za nekoliko tjedana ili mjeseci. Proruski separatisti održali su referendume o neovisnosti u Donbasu i proglasili tzv. narodne republike. Kremlj ih je priznao pred početak invazije.

Guverner Luhanska, regije koja je gotovo u cijelosti pod ruskim nadzorom već nekoliko tjedana, rekao je tijekom vikenda da Rusija priprema novi referendum u novoosvojenim područjima i da stanovnicima nudi povlastice ako se odazovu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 93

DU
Deleted user
11:55 08.08.2022.

Veseli me što su sve slavenske zemlje podržale Ukrajinu...ali baš sve.

Königsberg
11:56 08.08.2022.

jel ovo ruski špijuni skupljaju lovu za putinov režim koji grca pod sankcijama? :-) "Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim ruskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo teška krađa. Nakon što je policija zaprimila dojavu da je 7. kolovoza oko 3.50 sati provaljeno u trgovinu u sklopu trgovačkog centra u Ulici Rimske centurijacije u Puli, policijski službenici su za svega deset minuta pronašli počinitelja. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je osumnjičeni kamenjem i cijevima razbio stakla na trgovini te je ušao u trgovinu i iz nje otuđio više pametnih satova, automobilskih navigacijskih uređaja, prijenosnih računala, tableta i druge računalne opreme, čime je pravnu osobu iz Zagreba oštetio za nekoliko stotina tisuća kuna."

CF
centar for
12:54 08.08.2022.

"Kremlj je u ponedjeljak pozvao zapadne države da utječu na Ukrajinu kako bi prestala s navodnim granatiranjem nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi. U razgovoru s novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je to „krajnje opasno“. Peskov zaboravlja da Ukrajinci sigurno ne granatiraju iz zabave nego jer su tamo rusi krajnje neodgovorno smjestili svoje naoružanje, a svako mjesto gdje je vojska i naoružanje su legitimna meta koju treba uništiti, tako su do danas tvrdili rusi dok su razarali ukr.škole, vrtiće, bolnice, tvornice, muzeje, sve pod izlikom da je tamo ukr.oružje! zato, samo naprijed ukrajinci, sve raznesite!