POLITIKA Stanko Belina peti put izabran za predsjednika ZDS-a

ZDS pozvao Zagorce da se napokon trgnu

11.12.2008.
u 16:56
Pogledaj originalni članak

Trgnite se, Zagorci, poručili su Zagorkama i Zagorcima zedeesovci sa svoje pete izborne skupštine, održane u pastoralnom centru u Svetom Križu Začretju. Vrijeme je, smatraju u Zagorskoj regionalnoj stranci, da stanovnici Krapinsko-zagorske županije shvate kako je ZDS, kao regionalna stranka, jedina politička snaga koja može izvući Zagorje iz kulturne, gospodarske, prometne i političke zaostalosti i nerazvijenosti.

Osam godina u oporbi
– Iako gotovo osam godina djelujemo kao oporbena stranka, ostvarili smo značajne rezultate na područjima ljudskog djelovanja, zalažući se za promicanje interesa malog čovjeka, koji je u vremenima divljega kapitalizma bio izložen socijalnoj nesigurnosti i nepravdi. Uvjeren sam da je naše djelovanje dalo rezultate i da su Zagorci napokon shvatili da njihove interese najbolje može promicati njihova regionalna stranka – rekao je predsjednik ZDS-a Stanko Belina, koji je ponovno izabran na tu funkciju.

S obzirom na to da je već polako predizborno vrijeme, dogovaraju se već i koalicije, no zedeesovci su poručili da još nisu ništa konkretno dogovorili. Najdalje su otišli u pregovorima s HNS-om, no da su pregovori zapeli u ozbiljnu krizu, govori podatak da se nitko od čelnika HNS-a nije pojavio na ovom skupu. Zato je tu bilo troje predstavnika HDZ-a, dopredsjednik Županijskog odbora Andrija Smetiško, tajnik zagorskoga HDZ-a Franjo Novački te član predsjedništva Mato Regvar, a bili su tu i predsjednici zagorskog SDP-a Sonja Borovčak, HSLS-a Božidar Gorup i A-HSS-a Stjepan Lojna.

Čehok izigrao ZDS
Prvi zedeesovac Stanko Belina je kritički govorio o političkom savezu za prošle parlamentarne izbore, kada je lista HSLS-HSS-ZDS dobila jednog saborskog zastupnika u liku Ivana Čehoka iz HSLS-a. No, rekao je Belina, ZDS nije tim izborom postao parlamentarna stranka jer je Ivan Čehok ubrzo po ulasku u Saboru zaboravio da je izabran i glasovima ZDS-a. Tako je nastavljena ustaljena politička praksa izigravanja prijeizbornih dogovora i sporazuma, što zedeesovce ususret novim lokalnim izborima tjera na povećani oprez.




Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr