POZITIVNI ZNAKOVI

Marić: Priželjkujemo stope rasta između četiri i pet posto. To je rast koji će generirati radna mjesta

Foto: Nova TV
Zdravko Marić
Foto: Nova TV
Zdravko Marić
13.02.2017.
u 22:59
Na pitanje je li moguće hrvatski kreditni rejting, koji je u tzv. "smeću", dignuti u investicijski, Marić je odgovorio da se to neće dogoditi prije druge polovice mandata
Pogledaj originalni članak

- Priželjkujemo stope rasta između četiri i pet posto. To je rast koji će generirati radna mjesta koji će, između ostaloga, u konačnici značiti da ga svi građani osjete puno bolje nego danas - rekao je ministar financija Zdravko Marić gostujući večeras na Dnevniku Nove TV.

Marić je rekao da je stopa rasta od tri posto točka pokrića, stopa rasta koja počinje generirati radna mjesta, ali ipak stopa koja u nekom srednjem roku Vladu ne bi trebala zadovoljiti. Smatra da današnja stopa rasta, bez obzira što je možda na nešto nižoj razini nego predrecesijska, ipak zdravija.

- Dakle, ovo je zdraviji rast koji je generiran iz domaće potražnje, kako osobne tako i investicijske. Ne generira naše deficite. Prije recesije Hrvatska je imala dosta visoke razine deficita tekućeg računa, a tijekom recesije i deficit proračuna. Tako da je ova stopa rasta nešto ipak drugo i smatram da je to puno zdraviji i održiviji model rasta za Hrvatsku - rekao je Marić.

Na pitanje je li moguće hrvatski kreditni rejting, koji je u tzv. "smeću", dignuti u investicijski, Marić je odgovorio da se to neće dogoditi prije druge polovice mandata.

Kada Crkva počinje plaćati porez na dobit?

- Već od ove godine. Od ovog mjeseca. Obavijest je poslana. To je ipak jedan malo sveobuhvatniji iskorak. Porezna uprava zajedno s Hrvatskom biskupskom konferencijom i svima koji su za to zaduženi vodi aktivne razgovore i to je, ja bih rekao, sve već itekako dobro pripremljeno - rekao je Marić.

Naglasio je da se govori samo o onom dijelu koji se može kategorizirati kao nekakva vrsta gospodarske djelatnosti.

- Dakle, onaj tržišni element. Bilo u ovom slučaju Crkve, ili bilo koje druge neprofitne institucije, odnosno udruge. I ono što je posebno i prepoznato i to treba isto tako apostrofirati je da se iz perspektive Crkve gleda na razinu župa, odnosno biskupija kao pravnih osoba. Dakle, upravo ovaj prag od 230 tisuća, što će zapravo mnogima od njih nešto značiti jer nije problem samo financijskog tereta određenog plaćanja, nego vođenja knjiga - rekao je Marić.

Odgovorio je i na pitanje ima li novca za izjednačavanje HVO-a s vojnicima Hrvatske vojske.

- Ono što je u medijima plasirano... ja nisam vidio takav prijedlog od kolege Medveda. Mislim da će on to adekvatno i na pravi način komunicirati. U ovom dijelu s kojim smo krenuli vidite i sami da je ove godine proračun Ministarstva branitelja blago povećan, što je sigurno dobra stvar, ali ono što je ključno je da sve moramo gledati iz perspektive održivosti javnih financija i javnog duga - rekao je Marić, a na pitanje "Ne date novac nikome?" odgovorio je "Takav sam".

>> Potrošnja dovela Hrvatsku na skalu najbrže rastućih u EU

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MA
Makroman
07:13 14.02.2017.

Da, a mi prizeljkujemo da vi odete u pm sa vlaati i vlast prepustite samo mladima od 24 koji nisu optereceni nepotrebnim stvarima.

SJ
Sve je uzalud
10:19 14.02.2017.

.......to se zove umjetna oplodnja.............Europa je i gabuli pa podiže moral...........

KA
kajinx
11:42 14.02.2017.

To je rast koji će generirati radna mjesta. Evo ga: generirati ! Stvarno "generirati"! Sav se naježim.