Najudaljeniji pacijenti ne dobiju za putne troškove

Zbog željezničke pruge prisiljeni odbijati terapijsko liječenje

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Zbog željezničke pruge prisiljeni odbijati terapijsko liječenje
25.02.2010.
u 17:40
Pravo imaju svi s prebivalištem udaljenijim od 30 kilometara. Od Kotoribe do Čakovca je i više, ali ne ako se putuje vlakom, pa HZZO ne priznaje trošak
Pogledaj originalni članak

Pacijenti iz Kotoribe koji idu na specijalistički pregled ili koju drugu pretragu u Županijsku bolnicu, nemaju pravo na nadoknadu putnih troškova, a mještani Svete Marije i Donjeg Vidovca, koji su bliže Čakovcu, imaju!

Kruti pravilnik
Na tu je nejednakost jučer upozorila županijska vijećnica Blaženka Zvošec.

– Želim upozoriti da nisu svi pacijenti jednaki u ostvarivanju zakonskih prava na kvalitetnu i stalnu zdravstvenu zaštitu i skrb. Pacijenti iz Kotoribe, najudaljenijeg mjesta, uskraćeni su za putne troškove, pa su stariji ljudi ne dolaze na terapijsko liječenje jer nemaju novac za vožnju vlakom ili autobusom. Time se krše osnovna načela dostupnosti i ravnopravnosti u sustavu zdravstvene skrbi – ističe B. Zvošec.

“Kvaka” je u tome da prema pravilniku pravo na nadoknadu ima svatko čije je prebivalište više od 30 kilometara udaljeno od bolnice. Od Kotoribe do Čakovca ima i više ako putujete cestom, ali ako putujete vlakom, udaljenost je za kilometar ili dva manja od 30 kilometara, pa u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ne priznaju pravo na pokriće putnih troškova!

Putujte vlakom
Možete vi u Čakovec putovali i autobusom, pa ćete “natući” i više od 30 kilometara, ali novac ipak nećete dobiti jer eto možete se voziti vlakom HŽ-a.

– Istina, pacijenti se žale. No, pravilnik je takav i mi po njemu postupamo. Putni nalog pišu liječnici obiteljske medicine, potvrđuje ih bolnica, a plaća HZZO – kaže liječnica Lela Grabant.

Problemi zdravstva obilježili su jučerašnju sjednicu Županijske skupštine. Bolnici je nakon burne rasprave dana suglasnost za dizanje kredita. Utvrđeno je da odredbe ugovora o kreditu 15 milijuna kuna nisu u skladu s odlukom Upravnog vijeća bolnice o zaduženju jer je rok otplate bolnica produljila sa šest godina na devet i izmijenjena je namjena kredita. – U dvije godine iskorišteno je 13,5 od 15 milijuna kuna. Ostalim novcem platit će se mamograf – kazao je ravnatelj bolnice Dragutin Kopasić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.