nisu napredovali

Zbog zatvaranja Timošenko Ukrajina bi mogla ostati izvan EU

Foto: AFP/Pixsell
Zbog zatvaranja Timošenko Ukrajina bi mogla ostati izvan EU
14.11.2011.
u 08:08
– Ako Ukrajina želi nastaviti približavanje EU, trebala bi poštovati vladavinu prava i pravo na pošteno suđenje – kazao je veleposlanik EU u Kijevu
Pogledaj originalni članak

Ulazak Ukrajine u Europsku uniju ugrožen je zbog zatvaranja bivše premijerke Julije Timošenko, potvrdio je Jose Manuel Pinto Teixeira, veleposlanik EU u Kijevu.

Iako je Unija s Ukrajinom postigla dogovor o dugoočekivanom pristupnom ugovoru, Teixeira je naglasio da to ne jamči ulazak zemlje u EU, javljaju ruske Ria Novosti.

Timošenko je, podsjetimo, osuđena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja i zloporabe ovlasti pri sklapanju ugovora s Rusijom o prodaji plina.

Europska unija uvjerena je da je suđenje bilo politički motivirano, što Kijev, naravno, niječe, a Teixeira je dodao da EU može jamčiti članstvo u Uniji samo onim zemljama koje su uvelike napredovale prema poštovanju vrijednosti te zajednice.

– Ako Ukrajina želi nastaviti približavanje EU, trebala bi poštovati naše vrijednosti koje uključuju vladavinu prava i pravo na pošteno suđenje – kazao je Teixeira.

Objasnio je da vladavina prava i pravo na pošteno suđenje nisu vidljivi u odnosu Ukrajine prema bivšoj premijerki te dodao kako se Juliji Timošenko sudilo po zakonima iz vremena Staljina i Hruščova.

Veleposlanik EU u Kijevu smatra da ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič "savršeno razumije" koje se mogućnosti otvaraju za njegovu zemlju potpisivanjem pristupnog ugovora, uključujući i trgovinsku zonu sa svih 27 članica EU.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:40 14.11.2011.

Predsjednik ruske vlade g. Putin javno je izrekao da su ugovori između Rusije i Ukrajine za koje je optužena gospođa Timošenko valjani. Izrekao je i da optužnica protiv gospođe Timošenko nije pravno osnovana. Toliko od Rusije, kojoj također smeta ovaj providan unutrašnjopolitički obračun unutar Ukrajine. U Ukrajini živi preko 40% stanovništva koje govori ruskim jezikom.

OB
-obrisani-
09:05 14.11.2011.

Možda bi trebalo snimiti kazališni komad na temu \" Ulazak Ukrajine u EU\" !! Čitavoj toj farsi oko proširenja EU polako se nazire kraj,a klauni od EU povjerenika i dalje igraju svoju ulogu. Zna se jako dobro da Ukrajina nikad neće u EU,čak i kad bi bila super stabilna i davala izglede za opstanak na duži rok,Ali lakrdija se nastavlja..... Kao da je EU vladavina prava ??Za velike multikorporacije koje su leglo mita i korupcije,sigurno nije !

TH
thekurcula
08:31 14.11.2011.

Veleposlanik EU u Kijevu takođe jako dobro zna šta za svih 27 zemalja EU znače trgovinski odnosi sa Rusijom i šta bi im se moglo dogoditi ako ih iz političkih razloga pokvare. Dakle, svaki potez EU prema Ukrajini mora biti prvo odobren od Rusije inače se EU ne piše dobro.