Diplomati kritiziraju

Zbog Srbije Hrvatska gubi ugled u Europskoj uniji

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Miro Kovač
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Ivan Jakovčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Ginter Krichbaum
20.04.2016.
u 23:00
U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova jučer nisu željeli komentirati je li ministar Kovač dobio poziv da dođe u Berlin i hoće li mu se odazvati.
Pogledaj originalni članak

Hrvatsko odbijanje davanja suglasnosti za otvaranje 23. poglavlja u pregovorima Srbije s EU, kao i način na koji se to odvija, šteti hrvatskom ugledu u EU, izjavio je jedan diplomat EU u neslužbenom razgovoru za Večernji list.

Politički pritisak na službeni Zagreb pojačao se nakon što je Gunther Krichbaum, predsjednik Odbora za europske poslove u njemačkom Bundestagu, u intervjuu za Deutsche Welle (DW) izjavio da Berlin nema razumijevanja za hrvatsku blokadu, a DW sada piše da je Krichbaumov Odbor uputio poziv ministru vanjskih poslova Miri Kovaču da u svibnju u Bundestagu obrazloži hrvatsku poziciju.

Žalio se na Slovence, a sada...

– Dok je bio veleposlanik u Berlinu (2008.-2013.) Kovač se mnogo puta žalio na slovensku blokadu Hrvatske zbog graničnog spora u Piranskom zaljevu. Tada je imao našu podršku i obećao je da se Hrvatska neće ponašati poput Slovenije. A sada vidimo kako se ponaša – citira DW svoj neimenovani izvor iz Bundestaga.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova jučer nisu željeli komentirati je li ministar Kovač dobio poziv iz Berlina i hoće li mu se odazvati. Večernjakov izvor iz EU, koji smatra da cijela ta priča šteti ugledu Hrvatske, otkriva da je MVEP poslao u glavne gradove ostalih 27 članica hrvatski “non-paper”, dokument u kojem se detaljnije elaboriraju tri zahtjeva koja Zagreb želi pretvoriti u mjerila EU u sklopu 23. poglavlja u pregovorima sa Srbijom, no dodaje kako ti argumenti nisu uvjerili još nijednu od 27 zemalja da stane na stranu Hrvatske. Neslužbeno doznajemo da je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom boravka u Bratislavi od petka do nedjelje u neformalnim razgovorima s predsjednicima i drugim sudionicima foruma GLOBSEC pokušala objasniti hrvatske argumente u sporu sa Srbijom oko 23. poglavlja, no da također nije dobila željenu podršku.

Ivan Jakovčić, zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu, otvoreno kritizira put kojim je krenula hrvatska Vlada u Vijeću EU.

– U više sam navrata naglasio da nam blokada Srbije može biti kontraproduktivna. S jedne strane zato što se svaki takav potez doživljava kao bilateralni problem dviju balkanskih zemalja, a s druge strane zato što je danas Srbija bitna za EU i dobro je pozicionirana. Pitanje jurisdikcije njezina pravosuđa i pitanje suradnje Srbije s Haaškim sudom šire je pitanje i mislim da nepotrebno gubimo vrijeme i ugled. K tome, nismo osigurali nijednog saveznika za taj naš zahtjev – kaže Jakovčić. Dodaje i da treba inzistirati na pravima hrvatske manjine u Srbiji i napominje da je zahvaljujući njemu hrvatski jezik postao službeni u Skupštini Vojvodine te da osobno ima iskustva i u otkrivanju otetog kulturnog blaga iz Vukovara.

Ima drugih načina

– Imam iskustva i zato sam siguran da trebamo na druge načine štititi naše nacionalne interese. Jednostrana blokada neće nam biti od velike koristi – zaključuje Jakovčić.

HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica smatra, pak, da Hrvatska treba ustrajati u svojim zahtjevima.

– Hrvatska je punopravna članica EU i tako se ponaša. Mi smo prvi susjedi i nikome nije više od Hrvatske stalo do toga da se stanje u Srbiji stabilizira i da dođe do iskrene pomirbe – kaže Šuica.

Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a i bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, smatra da Srbija mora promijeniti zakon o jurisdikciji nad ratnim zločinima koji Hrvatskoj smeta. Priznaje da argument Europske komisije stoji, da pravna stečevina EU (acquis) ne govroi ništa o tome, pa stoga ni sporni srpski zakon ne može biti suprotan acquisu, no napominje da je promjena tog zakona stvar regionalne suradnje.

– A regionalna suradnja jest dio pregovaračkog okvira. Napredak Srbije bit će mjeren kroz regionalnu suradnju, a ovo svakako napinje odnose i s Hrvatskom, i s BiH, i s Kosovom – kaže 
Klisović.

>>Zastupnik Bundestaga Juratović podupro Krichbauma oko hrvatske blokade

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 263

IV
ivaba
23:35 20.04.2016.

Ivan Jakovcic!!!!! Koja to drzava na svijetu ima politicare koji rade protiv vlastite drzave - izgleda samo Hrvatska...o antihrvatskim medijima ne treba ni govoriti........sto rade drzavne sluzbe, jer ovdje se radi o otvorenom antidrzavnim radnjama pod maskom sloboda medija...........

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
23:08 20.04.2016.

Glavno da nam EU zastupnik koji je tražio mito i izbjegava poligraf ne kvari ugled i nije kontraproduktivan

Avatar Idler 3
Idler 3
23:09 20.04.2016.

Već sam par put napisal - ak Srbija baštini tužbe JNA jel baštini i sve ostalo? Pri tom mislim na razaranja i zločine počinjene pod njenom petokrakom. Nakon presude Šešelju upitan je i kredibilitet cijele mednarodne zajednice koja zapraf nit nema zajednički stav neg isključivo pojedinačne (nacionalne) interese. Još bi smješnije bilo pitat jel normalno kad u jednoj državi na čelne funkcije dolaziju likovi koji su se natjecali u prisvajanju tuđih teritorija....a istu retoriku ponavljaju i danas !!!