Nagomilani računi i strah za posao prisiljavaju mlade majke da sve kraće budu sa svojom djecom

Zbog recesije žene prekidaju rodiljski dopust

08.04.2009.
u 19:54
Pogledaj originalni članak

Dok u krevetiću mirno spava bebica od pet mjeseci, majka prebire po računima i ratama kredita. Za samo mjesec dana njezina rodiljska naknada bit će manja, a već sada svakog mjeseca nedostaje novca. Svjesna je da bi njezina plaća napravila golemu razliku. Mora natrag na posao jer ni radno mjesto njezina supruga nije pretjerano sigurno.

Strah za egzistenciju
Istraživanje koje je za Avon Cosmetics provela britanska agencija YouGov pokazuje da čak 70 posto majki planira raniji povratak na posao kako bi popunile rupe u obiteljskom proračunu prouzročene recesijom. Čak trećina od 1148 anketiranih kaže da su odluku donijele preko noći i da se odmah vraćaju na posao zato što strahuju da će recesija imati pogubne učinke na život njihovih obitelji. Deseci mama na posao se vraćaju zato što su gotovo sigurne da će njihovi supruzi izgubiti posao.

Gotovo sve boje se da njihovi poslodavci neće imati razumijevanja za izostanke s posla kada djeca budu bolesna. Iako je situacija u Hrvatskoj, barem što se zakonskih rješenja tiče, nešto povoljnija nego u nekim drugim zemljama, sve je više žena koje donose odluku o prekidu rodiljskog dopusta nakon šest mjeseci, bilo zbog zadržavanja radnog mjesta ili zbog toga jer obitelj ne može preživjeti.

– Na žalost, pojavljuju se prvi slučajevi koji potvrđuju da je recesija uzrokovala poremećaje i na domaćem tržištu rada – potvrđuje Vesna Lončarić iz udruge Roda te dodaje da su dosadašnja iskustva pokazala kako žene s primanjima iznad 3000 kuna rijetko prekidaju roditeljski dopust ranije. Kod njih prevladava argument sigurnosti, a naknada im je približna onoj koju bi ostvarile radeći.

Sandra Mikulčić, urednica Večernjakova Auto-moto priloga, rodit će početkom kolovoza, a već je sve pomno isplanirala i već sada zna da će na rodiljskom ostati samo šest mjeseci, za kojih će dobivati svoju punu plaću.

– S rodiljskom naknadom od 2600 kuna ne bih mogla preživjeti jer mi je rata kredita za stan veća od toga iznosa. Moram natrag na posao. Već sada sam pronašla ženu koja će mi čuvati bebu i sve s njom dogovorila jer mi roditelji ne žive u Zagrebu i ne mogu priskočiti upomoć – kaže Sandra.

Sandrina kolegica Matrina Strukić maloga je Patrika ostavila na čuvanje baka servidu jer se morala na posao vratiti nakon samo tri mjeseca porodiljskog.

Zauvijek propušteno
– Rodila sam u srpnju 2007., kada još nije vrijedio zakon da prvih šest mjeseci dobivaš punu plaću, a tek sam ušla u registar poreznih obveznika pa mi je rodiljska naknada tada iznosila 2500 kn. Uz kredite, to je jednostavno bilo premalo za život pa sam došla raditi kad je beba imala tri mjeseca. To je potez zbog kojeg ću do kraja života žaliti jer točno vidim kako mom sinu, a i meni, nedostaje to što nismo bili zajedno – kaže Martina.

Pogledajte na vecernji.hr