diplomacija

Zbog radikalizma u Europi SAD neće ukinuti vize Hrvatskoj?

Foto: Reuters/PIXSELL
Zbog radikalizma u Europi SAD neće ukinuti vize Hrvatskoj?
14.02.2015.
u 17:00
Hrvatska je jedna od pet država EU čiji građani ne mogu slobodno putovati u Ameriku
Pogledaj originalni članak

Radikalizam i teroristički napadi u Europi te opasnost od stranih boraca, državljana EU koji ratuju u terorističkim organizacijama poput ISIL-a, mogao bi imati još jednu posljedicu u odnosima Hrvatske i SAD-a. Sve su glasnija traženja u SAD-u da se pooštre kriteriji za ukidanje viza za SAD, tako da bi i Hrvatska mogla postati kolateralna žrtva globalnog trenda.

I dok je već u razgovoru za Večernji prvi čovjek State Departmenta za strane borce William Bradtke istaknuo da je sigurnosna situacija stavila program o izuzeću viza – u koji Hrvatska pokušava ući – u središte interesa američke politike, ovih se dana najavljuje i prva zakonodavna inicijativa o kontroli bezviznog režima. Demokratska senatorica Dianne Feinstein smatra da je program o izuzeću iz viznog režima "Ahilova peta američke sigurnosti" koja omogućuje da se u SAD uvuku teroristi te će ovih dana predstaviti prijedlog zakona koji bi trebao postrožiti njegove kriterije. Oni su već sada oštri – da bi se država kvalificirala za bezvizni režim, treba uvesti zakonodavni okvir, što smo učinili, ali i smanjiti postotak odbijenih viza na manje od tri posto.

Hrvatska je, prema podacima za 2014., malo povećala postotak odbijenih i sada on iznosi 6,1 posto. Lani ih je bilo 5,9 posto. Najveći broj odbijenih dolazi od hrvatskih državljana koji žive u Srbiji ili BiH. Ono što bi moglo otkloniti opasnost od pooštravanja kriterija je ekonomija. Hrvatska je jedna od pet država EU čiji građani ne mogu slobodno putovati u SAD. O nereciprocitetu, kažu iz institucija EU, stalno upozoravaju američke partnere. Novi impuls došao je u pregovorima o trgovini između SAD-a i EU (TIPP), kada je i hrvatski zastupnik Tonino Picula upozorio da "slobodno kretanje kapitala mora pratiti i slobodno kretanje ljudi". No, kako se doznaje iz MVEP-a, Hrvatska smatra da se u okviru pregovora o TIPP-u može raditi samo na olakšavanju putovanja poslovnih ljudi.

>>Zašto i RH ne zatraži ukidanje viza za SAD

>>RH se žalila EK zbog američkih viza, dobila prijedlog da pokrene kampanju

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.