Na početak

Zbog propusta novo suđenje za ubojstvo 18 srpskih civila

Foto: PIXELL
Zbog propusta novo suđenje za ubojstvo 18 srpskih civila
23.03.2010.
u 17:17
Tomica Polett, Željko Tutić, Antun Ivezić, Damir Kufner, Pavao Vancaš i Davor Šimić osuđeni su na ukupno 46 i pol godina zatvora zbog zlostavljanja civila.
Pogledaj originalni članak

Vrhovni sud ukinuo je jučer presudu Županijskoga suda u Požegi braniteljima Tomici Polettu, Željku Tutiću, Antunu Iveziću, Damiru Kufneru, Pavlu Vancašu i Davoru Šimiću, koji su u ožujku prošle godine osuđeni za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen na pakračko-lipičkom području 1991. i 1992. godine. Šestorka je osuđena zbog odvođenja i zlostavljanja 24 srpska civila iz sela Klisa i Kipa, od kojih je 18 umrlo za torture ili su ubijeni poslije. Od preživjelih četvero je svjedočilo na sudu.

– Sjednica vijeća trajala je vrlo kratko i nama odvjetnicima samo je rečeno kako se postupak ponovo vraća sudu u Požegu jer su za njegova trajanja učinjeni neki propusti. Primjerice, kao dokazi korišteni su iskazi dani haaškim istražiteljima – kazao je nakon sjednice Vrhovnoga suda Željko Damjanac, odvjetnik Pavla Vancaša.

– Cijeli postupak sada se ponavlja i mi se nadamo da će naš branjenik biti oslobođen optužbe, što smo, uostalom, i tražili u žalbi Vrhovnome sudu – dodao je Zdravko Dumančić, odvjetnik Davora Šimića.

Suđenje braniteljima trajalo je dulje od četiri mjeseca, a najveća kazna od 16 godina nepravomoćno je izrečena Tomici Polettu. Željko Tutić dobio je kaznu zatvora od 12 godina, Antun Ivezić od deset, Damir Kufner četiri i pol godine, Pavao Vancaš tri godine i Davor Šimić godinu dana.

Svi oni bili su pripadnici voda vojne policije, Kufner i Šimić optuženi su po zapovjednoj odgovornosti, a ostali kao neposredni počinitelji zločina. Kufner, Vancaš i Šimić pušteni su iz pritvora i u ponovljenome suđenju dobili su pravo braniti se sa slobode.

Na Vrhovnome sudu odluku o ukinuću presude požeškog suda nisu željeli službeno komentirati, sve dok ona pismeno ne bude otpremljena onima na koje se odnosi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Sud
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.