slatina

Zbog poplave djecu do škole moraju voziti viličarom

Foto: Dragutin Šantoši
Zbog poplave djecu do škole moraju voziti viličarom
19.05.2010.
u 16:30
U naselju Medinci mještanima nitko ne dolazi iz gradskog vrha, pa su neki i zarobljeni zbog vodene stihije. Neki djecu ne mogu odvesti ni na nastavu.
Pogledaj originalni članak

Nesvakidašnja elementarna nepogoda, koja je s više od 120 litara vodenog taloga po kvadratnom metru, te povremeno olujnim vjetrom, pogodila i slatinsko područje, ostavila je iza sebe pustoš i milijunske štete. Hrvatske vode proglasile su izvanredne mjere obrane od poplava na rijekama i potocima.

Odbili probiti cestu

Četiri dana trajala je opsada u kojoj se mnogi u lokalnoj vlasti nisu najbolje snašli, a stanovnici slatinskog naselja Medinci tri dana su molili pomoć od gradske vlasti i Hrvatskih voda da ih oslobode "jezera" koja su im plavila imanja. "Stručnjaci" su dolazili, pa odlazili ostavljajući građane doslovce u vodi.

- Na cesti Medinci-Donje Viljevo preuzak mosni ispust priječio je bujici dalje otjecanje. Tražili smo od grada i Hrvatskih voda da "probiju" cestu kako bi voda otekla, ali su to odbijali. Već smo razmišljali da sami, krampovima, preko ceste napravimo propust - kaže nam jedan od nezadovoljnih mještana. Voda je do srijede rasla i opasno se približavala selu, a obitelj Marinka Živka, koja ima kuću uz državnu cestu D34, bila je jedna od onih zarobljenih vodenom stihijom.

- Danima tražimo pomoć, a nitko nam niti dolazi niti pomaže. Djecu u školu i vrtić, kroz naplavinu duboku oko pola metra, prevozim viličarom, ali kada moram na posao izvan sela nema ih tko prevesti, pa su tako u ponedjeljak ostala kod kuće, kaže Živko. U srijedu su mještani u pomoć pozvali župana Tomislava Tolušića koji je stigao u Medince predvečer, a nije se micao s mjesta sve dok cestari nisu izvršili njegovu izvanrednu naredbu: "Prekopajte cestu i pomognite ljudima" - glasio je Tolušićev apel.

Ne javlja se

Cestarima je trebalo pola sata da naprave propust i započnu s ispuštanjem vode koja je preplavila više od 200 hektara blizu Medinaca. Gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš jučer se nije javljao na telefon, a Vesna Klement, gradska pročelnica za graditeljstvo i komunalne poslove pak tvrdi da su gradske službe činile sve što je u njihovoj moći.

- O problemu u Medincima više smo puta obavijestili smo Hrvatske vode koje su to trebale i riješiti - kaže pročelnica Klement.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.