ŽIVOT Obitelj Frančić iz međimurskog Vratišinca bori se s bolestima četvero djece

Zbog nesigurnih temelja mogli bi svi završiti na ulici

11.02.2009.
u 15:23
Pogledaj originalni članak

Kako preživjeti, pitaju se svaki dan nezaposleni par Valentina i Željko Frančić, koji imaju bolesnu djecu.

Može hodati na prstima
Njihova djeca sin Mišel (11) i šestogodišnja kći Ivona boluju od neizlječive bolesti distrofije i spiralne atrofije mišića, koja izaziva odumiranje mišića i invalidnost, a četverogodišnji Emanuel (4) i dvogodišnji Marko imaju bronhitis. Uz to Ivona boluje i od šećerne bolesti.

Bolest je uznapredovala pa Ivona ne može kontrolirati osnovne biološke funkcije i mora nositi pelene. Mišelu je dijagnoza uspostavljena tek nakon što je pošao u školu, a Ivoni kada su joj bile dvije godine. Zbog distrofije Mišel ima i teškoće s disanjem i motorikom ruku i nogu, a može hodati samo na prstima.

Prema nalazima, a stanje im se iz dana u dan pogoršava, oni su 80-postotni invalidi. Zadnji nalaz bili su gori 30 posto u usporedbi s predzadnjima. Valentina nema pravo na majčinsko njegovateljstvo jer njihova djeca još mogu hodati.

- Tri puta tjedno dolaze u kuću radi fizikalne terapije, koja traje 45 minuta, i vježbaju tridesetak različitih vježbi, a ostale dane mi vježbamo s njima. Da ne vježbaju, odavno bi bili u kolicima - rekla je Valentina.

Obitelj strepi da joj se ne uruši kuća jer je na slabim temeljima. Jedan ugao se spušta, a sanacija će, prema procjenama, stajati oko 18.000 kuna. Općina Vratišinec obećala im je, vele, 10.000 kuna.

- Mjesečno nam je potrebno oko 11.000 kuna. Uz posebnu prehranu, bez masti, s puno voća i povrća, vrlo je teško. Kupovali smo na čekove, pozajmljujemo novac - kaže Valentina.

Ivona i Emanuel polaze vrtić, koji sufinancira općina, pa roditelji plaćaju 500 kuna. Najteže je zimi, kada je Željko bez posla, a ostali dio godine radi kod obrtnika. Ovih dana dobili su račun uza plin, 6500 kuna. Četvero djece živi u jednoj sobi. Roditelji žele omogućiti im barem da imaju sobu za terapiju, vježbe. Sa 5600 kuna dječjeg doplatka, invalidnine i naknade za nezaposlene nemoguće je, vele, živjeti.

Pomažu im dobri ljudi
Dobri ljudi im pomažu. Djeci su darovana dva računala jer zbog bolesti teško mogu pisati. Općinski HDZ i Šahovski klub Mursko Središće organizirali su i šahovski turnir na kojem je prikupljana pomoć Frančićima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr