SRAMOTA – Veleposlanstvo Japana u Zagrebu dvije godine čeka izvješće o utrošku 400.000 kuna darovanog novca za izradu 1000 ekoloških košnica

Zbog neposlovnosti tvrtke 'Mojzeš' voćinski pčelari ispali 'lažovi'

18.11.2008.
u 13:52
Pogledaj originalni članak

VOĆIN - Nakon nekoliko uspješnih donatorskih akcija ratom stradalom području pod Papukom Veleposlanstvo Japana u Zagrebu našlo se u neugodnoj situaciji jer vladi svoje zemlje, koja je prije tri godine sa 400.000 bespovratnih kuna financirala projekt nabavke tisuću košnica za proizvodnju ekološkog meda u Voćinu, ne može podnijeti izvješće.

Projekt obnove ratom uništenog pčelarstva u Općini Voćin trebao je biti dovršen za šest mjeseci, ali zbog neposlovnosti i neodgovornosti slatinske tvrtke "Mojzeš", kojoj je Udruga pčelara "Papuk" povjerila izradu dijelova za košnice i unaprijed isplatila oko 350.000 kuna, posao nije dovršen ni nakon dvije godine.

– Gospodin Vladimir Mojzeš ostao nam je dužan isporučiti dijelove za košnice u vrijednosti oko 92.000 kuna, pa ni mi ne možemo izvijestiti Veleposlanstvo Japana da je projekt završen. Unatoč molbama da to učini, gospodin Mojzeš nam se smije u lice, a mi mu ne možemo ništa. Zbog njega smo, prema našim donatorima Japancima, ispali lažovi.

U Veleposlanstvu Japana ne razumiju da se takvo što može događati u Hrvatskoj, pa su me pozvali da ih o svemu što sam poduzeo izvijestim idući tjedan, žali se Stjepan Brijačak, predsjednik voćinskih pčelara plašeći se da će Mojzešova neposlovnost dovesti u pitanje financiranje drugog projekta s Japancima u vrijednosti od oko milijun kuna.

U pisanom odgovoru pčelarima tvrtka "Mojzeš" obećala je da će preostale nastavke za košnice isporučiti do 20. rujna ove godine, ali to obećanje do danas nije izvršila.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr