drakonska kazna

Zbog klopoteca koji tjera ptice iz vinograda uvjetno osuđen

Foto: Ljiljana Risek/VL
Zbog klopoteca koji tjera ptice iz vinograda uvjetno osuđen
07.02.2012.
u 11:10
Sud je naredio mjerenje buke. Kada su stručnjaci došli, berba je bila gotova, a Zdravko Težački maknuo je spravu i zaradio prijavu
Pogledaj originalni članak

U povijesti hrvatskoga pravosuđa vjerojatno još nije zabilježen slučaj da bi čovjek zbog klopoteca mogao završiti u zatvoru! Sve do prije nekoliko dana, kada je na adresu Zdravka Težačkog iz Zbelave stigla presuda Općinskog suda iz Varaždina kojom ga je, zbog “skrivanja” klopoteca kao dokaznog “materijala”, stigla kazna zatvora od tri mjeseca, uvjetno na godinu dana!

Klopotec ne radi bez vjetra

Vijest o drakonskoj kazni, koju ogorčeni Težački smatra ne samo dvojbenom, nego i duboko nepravednom, poput vatre proširila se ivanečkim krajem pa građani s nevjericom pitaju je li moguće da se, “dok ulicama šeću lopovi”, na običnim smrtnicima trenira strogoća zbog jednog – klopoteca!?

– Sve je počelo još 2007. kada sam uoči berbe u goricama Požarnjak iznad Vuglovca pokraj Ivanca postavio klopoteca. Riječ je o osrednjem klopotecu, kakvih u zagorskim goricama ima na stotine! Danju, ali samo kad je bilo vjetra, klepetao je i tjerao ptice, a noću bih ga obavezno vezao i zakočio. To mogu potvrditi i moji susjedi i prijatelji. I dok se na klopotec uopće nisu tužili najbliži susjedi, na bezazlenu napravu okomio se susjed, koji je kuću sagradio više desetaka metara dalje. Bio je vrlo neugodan, žalio se na nepodnošljivu buku, tražio je da skinem klopotec. Kad sam odbio, prijetio mi je, a na kraju me i tužio, i to dva puta, 2007. i 2009. godine, tražeći zakonsku zaštitu od “štetnih imisija”. Oba puta Općinski sud u Ivancu njegove je tužbe odbacio – prepričao je svoje muke po klopotecu Zdravko Težački.

No, ni nakon toga susjed ne odustaje: već 2010. Težačkog zbog istog razloga tuži i treći put!

– Toga puta sud je naložio mjerenje jačine buke, a za to je bila angažirana jedna tvrtka iz Zagreba, DARH 2 d.o.o. Njezini stručnjaci prvi put buku nisu mogli izmjeriti zato jer nije bilo vjetra pa se klopotec nije ni vrtio! Najavili su potom da će doći ponovno, ali nisu precizirali kada. U međuvremenu, grožđe je dozrelo, berbu smo obavili pa sam nakon toga klopoteca skinuo, demontirao i spremio na tavan. Dva tjedna nakon berbe u vinograd su, a da se nisu najavili i obavijestili me, došli iz DARH-a mjeriti buku. Naravno, mogli su samo zapisnički konstatirati da klopoteca nema – opisuje Težački.

Ubuduće će tražiti dozvole

Što je dalje bilo, Zdravku Težačkom postalo je jasno tek nakon što mu je prošlog tjedna stigla sudska presuda. Ukratko: Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu ocijenilo je da je sklanjanjem klopoteca Težački spriječio dokazni postupak i tako počinio kazneno djelo protiv pravosuđa te predložilo sudu da ga kazni tromjesečnom zatvorskom kaznom, uvjetno na godinu dana.

Sud je to i prihvatio te Težačkom, bez provedene glavne rasprave, takvu kaznu i “odrezao”!

– Je li tim ljudima jasno da nisam imao namjeru skrivati klopotec, nego sam ga skinuo jer nakon berbe više nije potreban?! Ojađen sam takvom praksom! Nisam se ni žalio na sudsku presudu, nemam za to više ni snage ni volje! Budem li najesen ponovno postavljao klopotec, tražit ću za to dozvolu mjerodavnih službi, od policije ili komunalnog redara – poručuje Zdravko Težački. Njegovu priču potvrđuju prijatelji Zvonko Ribić i Velimir Čiček:

– Ma takva je presuda sramota za našu državu! I sve to zbog inata jednog čovjeka za kojeg se zna da je u sukobu s većinom susjeda. Nismo spremni zbog nekog ekscentrika odustati od običaja postavljanja klopoteca. Osim toga, kakav je to čovjek koji susjeda godinama goni po sudu zbog takvih trivijalnosti! I kakva je to sudska praksa kojom se, bez mogućnosti očitovanja, nevina čovjeka osuđuje na zatvor? – pitaju se Ribić i Čiček.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

DA
danijeluskoci
11:24 07.02.2012.

nije ni čudo što su nam sudovi spori,kad se bave glupostima

TA
Takaros
12:08 07.02.2012.

sudovi su spori samo u slučaju sanader, polančec, ronko kamionko i ostale političke bande. jako brzo donose presude u slučaju običnog čovjeka. ovdje se radi i o nepoštovanju običaja i tradicije. klopotec je dio tradicije zagorja i međimurja, a sudac vjerojatno nije iz tih krajeva i zapravo nema pojma.

CH
chemica
14:30 07.02.2012.

Pošto je Šeksonja ukinuo reizbor sudaca, i ovaj njegov sudija će \"klopotati\" do smaka svijeta, na sramotu sviju nas i naše jadne nakazne domovine.