traži smjenu

Zbog Istre u Vladi puca veza IDS-HNS

Foto: Robert Anić/Pixsell
'23.03.2012., Zagreb - Ivan Jakovcic predsjednik IDS-a. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
'18.04.2012., Pula - Bivsi vojni kompleks Monumenti - Katarina. Arhivska fotografija. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
Foto: 'Pero Lovrovic/PIXSELL'
'28.08.2009., Rijeka - Danko Koncar i Zeljko Starcevic. Photo: Pero Lovrovic/PIXSELL'
Foto: 'Dusko Marusic/PIXSELL'
'11.04.2012., Pula - Ministrica kulture RH Andrea Zlatar Violic donirala je knjige za pulsku knjiznicu kao simbolicni cin kojim podupire kandidaturu Pule za UNESCOV Grad knjige 2014. Photo: Dusko Maru
Foto: Marko Lukunić/Vecernji list
\'17.09.2008.,Zagreb,Preradoviceva ulica 5,KIC - Tribina o usporedbama zagrebackog prometnog sustava s prometnim sustavima europskih gradova u organizaciji zelene akcije i prava na grad.Zlatko Uzelac.
19.04.2012.
u 10:00
Bace li ga nova pravila igre u veći trošak, Končar će odustati od projekta Brijuni rivijera
Pogledaj originalni članak

Zahtjev istarskog župana Ivana Jakovčića da se smijeni zamjenik ministrice kulture Zlatko Uzelac jer je dopustio da se područje Sv. Katarina – Monumenti uvrsti u registar kulturnog dobra nakon što ga je na natječaju za projekt Brijuni rivijera u koncesiju dobila tvrtka Danka Končara "protresao" je vladajuću koaliciju. Logično, jer nije uobičajeno da član neke koalicije u TV javljanju traži "glavu" drugog člana koalicije. Poprilično visokopozicioniranog. Stoga ne iznenađuje što su jučer na neki način prozvana ministrica kulture Andrea Zlatar – čiji zamjenik, izjavio je Jakovčić, sramoti državu – kao i Radimir Čačić – jer mnogi su u Jakovčićevu napadu vidjeli zapravo napad na HNS – pokušavali smiriti strasti.

Čačić: To je ucjena!

– Mislim da je riječ o dugogodišnjem procesu u kojem se u Hrvatskoj vidi stalna napetost između konzervatora i lokalnih vlasti i investitora. Nikome ne ide u korist takva vrsta napetosti i nije riječ ni o kakvom zaustavljanju projekata Brijuni rivijera, nego su započeli razgovori između investitora i predstavnika Ministarstva koji se bave konzervatorskim poslovima kako bi se ustanovili uvjeti pod kojima se projekt može razvijati – poručila je A. Zlatar.

Tenzije je smirivao i Radimir Čačić koji je poručio da Jakovčić dijelom ima pravo jer se ne smije dogoditi da se pokrene investicija, da se uloži novac u projekte, u bankarske garancije, da se ide u natječaj i da se natječaj realizira, a da potom Konzervatorski zavod donese odluku kojom sprečava potpunu gradnju.

– Zanimljivo, 20 godina tu odluku nije donosio, 30 godina, 40 godina, a sad ju je donio kad se našla krava muzara koju bi se moglo ucjenjivati i tražiti posao za Zavod, a možda i ne samo za Zavod. Nije to prvi slučaj ucjena i kriminala u konzervatorskom poslu, ali je gotovo nevjerojatno da se to danas može dogoditi – rekao je Čačić.

"Jakovčiću, osvrni se"

Županu je ipak poručio kako je taj "sporni" konzervatorski odjel županijski, dakle Jakovčićev, zbog čega bi se "prvo trebao osvrnuti oko sebe". I dok se na relaciji IDS-HNS prepucavaju, premijer Zoran Milanović mudro šuti. Neslužbeno doznajemo, nema ni namjeru na bilo kakav način reagirati na Jakovčićev istup i ima puno povjerenje u ministricu Zlatar. Milanović je, doznajemo, uvjeren da A. Zlatar nema veze s tim što se dogodilo. Isto to tvrdi i Jakovčić koji je preksinoć objasnio da glavnog krivca vidi u Uzelcu, a ne u A. Zlatar.

Dok se "pijetlovi" svađaju, investitor Danko Končar računa hoće li mu se isplatiti ostati u projektu ili neće.

– Nećemo odustati ako je projekt moguće realizirati. Ali proizvedu li nam nova pravila financijske gubitke, izaći ćemo iz projekta – kaže Goran Veljović, Končarov odvjetnik. Uvjeren je da će zajedno s Vladom i Ministarstvom kulture ipak naći najprihvatljivije rješenje lokacije, a Končarova tvrtka dobila je koncesiju za područje Sv. Katarina-Monumenti u koji je planirano uložiti 226 milijuna kuna. Još je moguće dobiti koncesije na dvije lokacije u sklopu projekta Brijuni rivijera – Hidrobazu i Pinetu. Natječaj traje još šest mjeseci.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar maldex
maldex
12:15 19.04.2012.

Na Koncaru su mnogi pokusali omastitim brk, pa tako i SDP. Pa zar ste mislili da ce sada biti bolje.. hahahaha, pa HDZ -ovci su za njih pravi pocetnici. Jadna nasa Hrvatsko...., najbolje da se svi odmah izselimo iz ove kaljze.

ĆA
ćaćaća
15:00 19.04.2012.

puca njima svima za nas..

RO
RobyRoby
09:37 20.04.2012.

pa tako je to kad se pravi koalicija iz interesa, a sad brani svako svoj, i poteze na svoju stranu