veliki projekt hep-a

Zbog gradnje hidroelektrane Kosinj iseljavaju dva lička sela

Foto: Robert Anić/PIXSELL
kosinj
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
akumulacijsko jezero kruscica
Foto: VL
kosinj grafika
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
29.01.2013.
u 11:43
Nove domove dobit će stotinjak obitelji, a preseliti se moraju katolička crkva i groblje te pravoslavni hram s kosturnicom
Pogledaj originalni članak

Nakon punih 40 godina čekanja, već za dvanaestak mjeseci trebali bi početi radovi na projektu Senj-Kosinj, najvećoj investiciji Hrvatske elektroprivrede, ali i jednom od najvažnijih ulaganja u Hrvatskoj općenito.

Radi se o golemom energetsko-vodozaštitnom projektu koji, među ostalim, podrazumijeva gradnju dva akumulacijska jezera, gradnju dvije nove elektrane, rekonstrukciju jedne postojeće te gradnju novog 13,5 kilometara dugog tunela kroz Velebit. Ipak, ključni dio projekta podizanje je golemog akumulacijskog jezera na širem području sela Gornji Kosinj u općini Kosinj. Da bi to jezero bilo sagrađeno, Gornji Kosinj i cijeli niz okolnih zaselaka morat će biti iseljeni te potopljeni sa svim objektima koji se tamo nalaze.

Intervencija u prostor

Riječ je o možda najvećoj intervenciji u hrvatski nacionalni prostor od neovisnosti naovamo, a kao takav projekt će neosporno biti dobar test nove Vladine regulative s ciljem poboljšanja investicijske klime u državi. Naime, osim što je nužno provesti vrlo detaljnu studiju utjecaja na okoliš – koja bi prema riječima prvog čovjeka HEP-a Zlatka Koračevića trebala biti gotova u rujnu – projekt podrazumijeva izvlaštenje privatnih nekretnina, odštetu za 100-tinjak obitelji koje danas žive u Gornjem Kosinju, ali i premještanje dvije crkve te katoličkog i pravoslavnog groblja.

Ovo potonje moglo bi se pokazati kao ozbiljna prepreka jer ni u novom Zakonu o strateškim investicijama ne postoji formalna mogućnost za ubrzavanje tog procesa, a zasad se ni vjerske zajednice nisu jasno odredile prema tome.

Temeljem projekta, poplavljena bi trebala biti katolička crkva sv. Antuna u Gornjem Kosinju, obližnje katoličko groblje, kao i hram Rođenja Presvete Bogorodice u selu Mlakve te spomen-kosturnica s ostacima 286 građana srpske nacionalnosti ubijenih u 2. svjetskom ratu. Ti objekti morali bi biti premješteni na novu lokaciju, no zasad je nejasno gdje će to biti. Još 2006., kad je projekt zadnji put bio u središtu zanimanja javnosti, najavljivalo se da će katolička crkva sv. Ante i groblje iz Gornjeg Kosinja biti preseljeni u susjedno, inače pravoslavno, selo Lipovo Polje. Ipak, tada su stanovnici Kosinja, kao i lokalni župnik oštro prosvjedovali protiv mogućnosti da tamo uz postojeću pravoslavnu crkvu sv. Nikole bude sagrađena i nova katolička crkva.

Preseljenje ili obnova?

Je li to danas Katoličkoj crkvi prihvatljivo, nepoznato je, a svećenik koreničke parohije Dalibor Tanasić, zadužen za parohiju Mlakva i Lipovo Polje, najavljuje da bi novčana odšteta za preseljenje hrama mogla biti potrošeno za uređenje postojeće crkve.

– Bio sam kod načelnika općine Perušić i vidio planove po kojima bi se hram Rođenja Presvete Bogorodice i kosturnica trebali premjestiti na prostor crkve sv. Nikole. Bilo bi bolje da se novac utroši u obnovu crkve sv. Nikole. Mi bismo svakako tu onda uredili dio za hram, ali vidjet ćemo što će na kraju od svega biti i hoće li planirana ideja biti ostvarena ili će se naći neko drugo rješenje – kaže Tanasić.

>>Spas za Kosinj izgradnja 600 milijuna eura vrijedne akumulacije

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

KO
kosinjanka
17:50 29.01.2013.

Poštovani, u Gornjem Kosinju postoje dvije katoličke crkve, Svetog Ante i Svete Ane, također i dva groblja, na Šipkovom brdu i u Dragi. Priče o preseljenju slušamo svake godine, no o isplati stanovništva se ne spominje puno. Treba li im uzeti i ovo malo dostojanstva što im je ostalo? Hvala općini Perušić na "brzi"o Kosinjanima.

US
uscemure
08:03 30.01.2013.

Strateška investicija HE LEŠĆE - nula (0) radnih mjesta. Energija sunca u Europi - na stotine tisuća! Oni koji predlažu “Zakon o strateškim investicijama” ugušili su energiju sunca da bi otvorili put profiterima iz HEP-a koji nam podmeću zastarjele, štetne i neisplative projekte!!!!

US
uscemure
14:33 30.01.2013.

Hep nastavlja svoj profiterski put. Zatvorili su sve ostale alternative (osim nešto vjetroelektrana) da bi mogli raditi ovako nešto - po ključu što više košta. Najnoviji zakon o strateškim investicijama samo je krna toga. Nisu ništa naučili iz HE Lešće i HE Ombla. Ova posljednja je dokazano neisplativa i štetna. Guglajte" Hidroelektrana Lešće - hrvatska sramota". Primjer kako nam je HEP lagao u slučaju Dobre: bit će radnih mjesta, neće biti utjecaja, razvit će se turizam. Istina ne može biti bolnija i tužnija...elektrana je stajala skoro duplo nego što je trebala, zamračilo se pet milijuna eura, nastaju ogreomne štete od erozije, voda je hladnija, propada turizam itd. Hidroelektrane su precjenjene, spominju se frizirane koristi, a ne i ogromne štete! Postoji i drugi put: energetska učinkoviotost, ulaganje u bolju mrežu, manji, ali brojniji izvori energije koji se pomalo uključuju u sustav, svaki tamo gdje je dobar, vjetar, sunce, biomasa, bioplin itd. Austrijanci su upravo takvim mjerama BEZ VELIKIH I SKUPIH ELEKTRANA sve to dobili u Gussingu, smanjili cijenu struje i dobili investicije.