Vijetnamski rat:

Na današnji dan sjevernovijetnamska vojska zauzela Saigon

Foto: Screenshot/YouTube
Vijetnamski rat
Foto: Screenshot/YouTube
Vijetnamski rat
Foto: Screenshot/YouTube
Vijetnamski rat
30.04.2018.
u 11:39
Uz Ho Ši Mina, najpoznatiji sudionik vijetnamskog rata je general Vo Nguen Giap, briljantni vojni strateg koji je porazio i Francuze kod Dien Bien Phua
Pogledaj originalni članak

Sjevernovijetnamske trupe 30. travnja 1975. godine osvojile su Saigon, čime je završen Vijetnamski rat koji je trajao od 1959. Snage pod vodstvom generala Van Tien Dunga dan ranije započele su završni napad na grad jakim artiljerijskim bombardiranjem, dok su američke trupe i diplomacija žurno evakuirani.

Ubrzo nakon početka napada sjevernovijetnamska vojska osvojila je ključna mjesta u gradu, a nakon što su na predsjedničku palaču izvjesili svoju zastavu vlada Južnog Vijetnama je proglasila kapitulaciju.

Uz Ho Ši Mina, najpoznatiji sudionik vijetnamskog rata je general Vo Nguen Giap, briljantni vojni strateg koji je porazio i Francuze kod Dien Bien Phua, te izgradio strategiju koja je na kraju otjerala Amerikance iz Vijetnama, čime se uvrstio među najuspješnije vojskovođe 20. stoljeća. Saigon je nakon pada preimenovan u Ho Chi Minh City, a njegov pad slavi se kao Dan ujedinjena Vijetnama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar Kapetan Magelan
Kapetan Magelan
15:45 30.04.2018.

Danas je dan kada su jedinice vojske severnog Vijetnama i jedinice Viet-Konga, porazile Amerikance i isterale ih iz Vijetnama!!! Kako to predivno zvuči!!!.

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
15:56 30.04.2018.

ovo je najvažnija obljetnica u novijoj povijesti slobodnog svijeta,jel je na taj dan zlo poraženo i otjerano iz Vijetnama

ST
Startrack
15:27 30.04.2018.

I danas imje kapitalizam u drzavi. Tj ono za stase borio Juzni Vjetnam. Interesantno nigdje nije bilo ni Rusa ni Kineza da pomognu dok su krepavali od gladi u socijalizmu. Samo su doturali oruzje kadje bio rat.