IZA REŠETAKA Sindikat pravosudne policije upozorava ministra pravosuđa Šimonovića:

Zatvorski sustav je pred raspadom!

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
24.11.2008.
u 20:04
Pogledaj originalni članak

Sindikat pravosudnih policajaca, podružnica zatvora u Puli, obratio se javnosti pismom u kojem tvrdi da je zatvorski sustav pred raspadom.

Sindikat ističe slučaj Hrvoja Petrača, koji je poslan u njihov zatvor zbog procjene da je najsigurniji, i pita kakva je tek sigurnost ostalih zatvora ako se Pula, kojoj nedostaje više od 20 službenika, smatra najsigurnijom.

U pismu, koje potpisuju predsjednik Sindikata pravosudnih policajaca Vlado Dubrović i povjerenik SPPH Podružnice zatvora u Puli Elvis Pažin, pulski zatvor označava se kao meka za nepotizam.

Sindikat navodi da su zatvori prekapacitirani, pa zatvorenici spavaju na madracima na podu, upozorava da se opseg posla pravosudnih policajaca znatno povećao, a njihov je broj ostao isti.

Sindikalisti ističu da službenici u zatvorima mjesečno odrade više od 2000 prekovremenih sati. Ističu i problem loše opremljenosti, nedostatak i loše stanje postojećih vozila. Sindikat tvrdi da se vozila kvare čak i dok se sprovode zatvorenici te da su u tim situacijama pravosudni policajci prepušteni sami sebi.

Na meti sindikalnih kritika našao se i Miroslav Mihoci, v. d. ravnatelja Uprave za zatvorski sustav.

Ministra pravosuđa Ivana Šimonovića upozoravaju da je Mihoci kao donedavni glavni načelnik službe osiguranja suodgovoran za ovakvo stanje. Ministru stoga poručuju da “prljavštinu zatvorskog sustava ne mogu pomesti prljave metle”.

Pažin kaže da im je ministar Šimonović najavio skori sastanak. Od Šimonovića Sindikat očekuje da hitno raspiše natječaje i zaposli službenike koji zatvorima nedostaju.


Pogledajte na vecernji.hr