ANALIZA

Zašto baš sada EU osniva vojsku i što to znači za Hrvatsku? 'NATO će lukavo pokriti rupe u Europi'

Foto: Pixabay/Pixsell/Reuters
Zašto baš sada EU osniva vojsku i što to znači za Hrvatsku? 'NATO će lukavo pokriti rupe u Europi'
23.03.2022.
u 17:06
U Bruxellesu je usvojen dokument Strateški kompas koji podrazumijeva osnivanje EU vojske s 5000 vojnika do 2025. godine. Analitičari i naši europarlamentarci smatraju da osnivanje nove vojske ima višestruko značenje za EU ali i Hrvatsku koja bi od ovoga mogla itekako profitirati. Naši sugovornici smatraju da se na ovom projektu radi dugo, ali da je znakovito da odluka o osnivanju EU vojske stiže u jeku rata u Ukrajini. Europa, kažu, više ne bi bila drugorazredni igrač u svjetskom porektu, a NATO bi mogao lukavo pokriti rupe koje ima u Europi.

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)
GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

BIVŠI MOSTOVCI O RASKOLU U MOSTU

'Raspudići su otišli iz karijernih razloga, istih onih zbog kojih su i došli u Most'

Marko Vučetić se pita zašto Mariji Selak Raspudić Marin Miletić nije smetao i na listi za Sabor ako joj je sad smetao na listi za EU parlament, Vlaho Orepić drži da je Most u konfliktu s vlastitom idejom i svima oko sebe, Ivana Ninčević-Lesandrić da se stranka više bavi pobačajem nego gospodarstvom, a Ivica Relković da Most ima problem hrabrosti zadnjeg koraka, odnosno hrabrosti ulaska u mogućnost izvršne vlasti i s nekim s kim nije bitno blizak



Komentari 56

AF
AfganistanskiHrvat
20:29 23.03.2022.

Vjerujte mi kao što sunce ujutro izlazi, moj sin ni unuci neće ni u jednu vojsku. Ja sam to odgulio za idućih tisuću generacija i sve ih učim ne oružje u ruke bez obira na situaciju, bježi.

PH
Petarstijena-HR
19:16 23.03.2022.

Plenky nikad,ni jednom nije rekao da se RH zalaže za mir u Ukrajini...,što je to nego podgrijavanje i huškanje na rat..

PH
Petarstijena-HR
18:30 23.03.2022.

Građani upozoravaju vladu RH da se ne miješa u rat u Ukrajini,a upozorila vas je i Rusija da ćete biti meta njihovih raketa,ako se dogode neželjene posljedice,smrt građana,odgovarati ćete zato ,jer to sve radite nezakonito,bez odluka Sabora RH.,direktno sudjelovanje u ratu na teritoriju strane zemlje koja nije članica NATO. Sve druge zemlje šute i ne miješaju se osim Poljske,Hrvatske i tri baltičke zemlje.