Zašto baš njima Pečat?

10.02.2006.
u 20:05
Pogledaj originalni članak

Nekoliko je tipskih pitanja koja nam redovito upućuju: zašto baš pečat? namještate li da nagrađenih bude i Hrvata i Srba i Bošnjaka? po kojim kriterijima baš tih 20?

Prvo, naziv pečat. Iako je nastao gotovo slučajno, jasno odražava našu ideju. Kada netko stavi pečat na nešto, ili šlag na tortu, onda je to u pravilu uspjeh. I taj netko je zaslužio biti nagrađen. A dobiti Pečat od Večernjaka, najuglednije dnevne novine na ovim prostorima, bez lažne skromnosti znači mnogo.

Drugo, kad bismo namještali po bilo kakvoj osnovi onda bismo imali hrpu anonimaca. A pogledajmo tko su dobitnici dosadašnjih Pečata i razmislimo može li im se uputiti kakva primjedba. Možda vrhunskim znanstvenicima poput Zdenka Hercega ili Mirsade Huskić? Ili možda liječnicima Emilu Kabilu i Miralemu Pašiću? Zvijezdama Amelu Ćuriću, Ani Mirjani Račanović?

I treće, naši su kandidati rezultat subjektivnih procjena unutar redakcije. Da ipak ne bismo nešto ?fulali? ostavili smo i rubriku u kojoj nas čitatelji mogu korigirati. Jer oni su lakmus papir koji dodjeljuje glavnu nagradu. Isti oni koji su i Večernjak učinili načitanijim. Dakle, nepogrešivi. Večeras ćemo se još jednom u to uvjeriti.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr