U POVODU

Zaštititi more od morebrižnika!

12.10.2007.
u 17:14
Pogledaj originalni članak

Italija ima povijesno pravo na Istru, a naslijedila ga je od bivšeg Rimskog Carstva i bivše Mletačke Republike”. Da je to u svome blogu napisao talijanski ministar vanjskih poslova, zasigurno bi Ljubljana optužila Rim za teritorijalne pretenzije.

A, upravo bi se tako, kao pretenzije prema Italiji i Hrvatskoj, mogle tumačiti riječi koje je u svome blogu napisao slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Jer Rupel piše da “Slovenija ima povijesno pravo na izlaz na otvoreno more, a naslijedila ga je od bivše zajedničke države kao kompenzaciju za gubitak slovenskog 'etničkog prostora’ sjeverno od Trsta, koji pri razgraničenju poslije Drugog svjetskog rata nije uključen u Jugoslaviju”.

Usto, napisao je da je Slovenija “izgubila prostor koji je obuhvaćao i obalu između ribarskih naselja Štivan i Barkovlje, koji su pripali Italiji, a takvim razgraničenjem najviše je profitirala Hrvatska, koja je dobila Istru, Zadar, Rijeku i dalmatinske otoke”.

U Italiji Rupelove riječi nisu shvaćene kao pretenzija, čak nisu ni prenesene. U silnoj želji da dokaže “slovensko pravo na izlaz na otvoreno more”, šef slovenske diplomacije upotrijebio je rječnik u kojem nema mnogo diplomatskog takta prema susjedima.

Možda ta tema pripomaže slovenskim političarima u dobivanju glasova u Sloveniji. No, ta je tema postala važnom i u hrvatskim predizbornim igrama. I sve bi stranke, koje se zaklinju kako im je u programu europska integracija, odmah primijenile ZERP bez obzira na to što se u EU ništa ne primjenjuje unilateralno.

Dakle, talijanski parlament je prihvatio zakon kojim se na 12 milja proširuje teritorijalno pravo, odnosno zaštitu mora, posebno glede zagađivanja iz brodova, zatim istraživanja podmorja...

Kada hrvatski političari govore da Hrvatska ima pravo proglasiti što želi te neka svi ostali šute, a pritom se pozivaju na druge, na primjer Italiju, onda griješe jer, barem što se tiče Rima, zakonom se ne diraju dvije ključne stvari, vanjska granica zone za zaštitu i ribolov. Od Zagreba se traži samo dogovaranje o načinu primijene ZERP-a, koji uključuje i ribolov.

Talijanski premijer Romano Prodi kaže da su talijansko-hrvatski odnosi ”dobri, dapače odlični, uz mali problem koji će se riješiti”. Misli na primjenu ZERP-a. A stvarno je riječ o malom problemu, koji napuhavaju hrvatski političari za domaću uporabu, a oponašaju ih slovenski, koji bi trebali prestati prijetiti zatvaranjem vrata Hrvatskoj za ulazak u EU.

I to ne samo zato što se susjedima ne bi trebalo prijetiti nego i zato što im je Prodi, dok je bio predsjednik EK, kazao: “Rekao sam Slovencima da ću učiniti sve za njihov ulazak u EU, ali kako oni ne smiju zatvarati vrata, nego djelovati za ulazak Hrvatske u EU”.

Pogledajte na vecernji.hr