Najveći ekološki izazov

Zaštitit ćemo 30 posto Jadrana pod svojom jurisdikcijom

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Karlobag: Igra majke i bebe dupina
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
dupini
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
25.11.2021.
u 00:02
Trajno zaštitivši Jabučku kotlinu osigurali smo budućnost Jadrana, rekla je ministrica Marija Vučković
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će zaštititi 30 posto Jadranskog mora pod svojom jurisdikcijom, najavio je na nedavno završenoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu premijer Andrej Plenković.

Bit će to, dodao je, doprinos “zemlje tisuću otoka” globalnom cilju zaštite oceana. Hrvatska je trenutačno na nešto manje od 13 posto.

Sada smo na 12,6%

Zaštita mora bila je i jedna od tema sastanka EU direktora zaštite prirode održanog u slovenskom Portorožu, gdje su Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode i dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavili hrvatska iskustva, mogućnosti i izazove u doprinosu dostizanja cilja zaštite od najmanje 30 posto morskih područja u EU, od čega bi se trećina odnosila na strogu zaštitu.

– Nedavnim proglašenjem Jabučke kotline pod trajnom zaštitom ukupan postotak zaštićenog mora iznosi 12,6 posto. Pred nama je veliki izazov u ovom desetljeću da ostvarimo ambiciozne planove za 30 posto zaštite mora pod nacionalnom jurisdikcijom – rekao je Kreitmeyer.

Jabučka kotlina u središnjem dijelu Jadrana posebna je i po tome što se tu iz sjevernog dijela Jadrana ulijeva hladna voda bogata hranjivim tvarima, što pogoduje razvoju morskih organizama. To je područje veliko mrijestilište i rastilište oslića, bijelog muzgavca, škampa, trlje blatarice i drugih vrsta. Istraživanja Instituta za oceanografiju i ribarstvo potvrdila su činjenicu da su nužne mjere za zaštitu resursa od prekomjernog ribolova, pa je prije četiri godine uveden poseban režim ribolova.

Uz preveliki izlov, probleme su donijele i nepovoljne klimatske promjene koje utječu na obnavljanja resursa. Potpuna zabrana ribolova u središnjem dijelu dosad je bila privremena s rokom do kraja 2021. godine, no zahvaljujući dogovoru Hrvatske i Italije, uspostavlja se trajna zaštita.

– Vjerujem da smo uspostavom trajne zaštite Jabučke kotline osigurali budućnost Jadranskog mora i napravili važan korak ka održivom iskorištavanju pridnenih vrsta, posebice oslića i škampa. Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s aktivnostima koje imaju za cilj poboljšanje stanja živih bogatstva Jadranskog mora, a sve kako bi se u konačnici osigurali stabilni ulovi i profitabilno ribarstvo – izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Znanstvenici su ove godine objavili da su mjere donijele rezultate jer su indeksi biomase porasli za dva do tri puta. Usvojen je i višegodišnji plan očuvanja male plave ribe u Jadranu, posebno važan za srdele i inćune. Ravnatelj Zavoda Aljoša Dupić na sastanku u Portorožu istaknuo je da povećanje površine zaštićenih područja u moru treba donijeti obostranu korist za sektore ribarstva i zaštite prirode.

– Očuvat ćemo bioraznolikost, povećati prinose ribarstva, ali i osigurati zdrave ekosustave koji doprinose ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama – kazao je Dupić.

Čak 113 invazivnih vrsta

Povećanje temperature mora, unošenje invazivnih vrsta riba, povećanje temperature i razine mora, onečišćenje morskog ekosustava... sve su to problemi koji dovode do problema u ekosustavu. Europarlamentarac Tomislav Sokol na jednoj od rasprava upozorio je da su potrebni konkretni prijedlozi kako Europska komisija može poticati otpornost ribarstva na klimatske promjene koje prijete i Jadranu gdje obitava 113 invazivnih vrsta od kojih je gotovo polovicu unio čovjek, a velik dio se nastanio zbog klimatskih promjena.

Vedran Nikolić iz Glavne uprave za okoliš EK i Eleni Hatziyanni iz Glavne uprave za pomorstvo i ribarstvo upozorili su nedavno da 81% staništa i 63% vrsta u europskim staništima nisu u dobrom stanju, a stanje u morskim staništima još je gore.

>> VIDEO Mačak po imenu Boris zadnje cetiri godine maskota je trznice u Gajnicama. Prodavaci i kumice ga hrane, a kupci ga maze.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
07:04 25.11.2021.

Zaprljat ćemo 30 posto Jadrana pod svojom jurisdikcijom a ostalih 70 posto če srediti strani turisti bez Boga i domoljublja.