konferencija

Zaštita žrtava jedan je od prioriteta reforme pravosuđa

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Zaštita žrtava jedan je od prioriteta reforme pravosuđa
28.11.2012.
u 14:51
Stavljanjem žrtve u fokus kaznenog prava jačamo i pravosudni sustav, rekao je ministar pravosuđa Miljenić
Pogledaj originalni članak

Danas i sutra u Zagrebu se održava regionalna konferencija o zaštiti prava žrtava i svjedoka u kaznenom postupku u organizaciji Ministarstva pravosuđa i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj. Tom su prigodom predstavnici ministarstava pravosuđa iz sedam zemalja jugoistočne Europe – Hrvatske, Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Turske i Ukrajine – potpisali zajedničku izjavu kojom su iskazali spremnost na usvajanje nove direktive Europske unije o minimalnim standardima za žrtve, koja je stupila na snagu 14. studenog.

U sudskim procesima najtežu ulogu imaju žrtve, no nije lako ni svjedocima, zbog čega se mnogi hrvatski građani ustručavaju pojaviti na sudu u tom svojstvu.

– Uloga žrtve najranjivija je u kaznenom postupku. Stavljanjem žrtve u fokus kaznenog prava jačamo i pravosudni sustav. Cilj je ne samo pružiti žrtvi kompenzaciju kroz progon počinitelja nego i podršku kako bi se ublažili fizički, psihološki i emocionalni učinci onoga što joj se dogodilo. U tome nam veliku pomoć pružaju brojne nevladine organizacije. Postavili smo dobar sustav, a radimo i na njegovu usavršavanju. Uspostavit ćemo besplatnu telefonsku liniju namijenjenu žrtvama koje ne žive u nekom od sedam županijskih centara gdje postoje uredi za podršku, kao i onima koji žele ostati anonimni – rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Predsjednik Ivo Josipović nadovezao se rekavši kako pravednost ne znači samo kazniti počinitelja nego i sanirati posljedice kaznenih djela, posebice kako bi se spriječila nova viktimizacija žrtava.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
15:09 28.11.2012.

polako.....kud ste navalili...pa tek je prošlo.20 godina......

Avatar comparator
comparator
17:11 28.11.2012.

Zar nam komunisti trebaju postavljati pravni sistem ? Ne vjerujem u te diktatorske parazite koji ne razumiju ili precjenjuju svoju ulogu u državi. Od pravnog sistema koji oni postavljaju svima će nam biti lošije samo će njihovim ulizicama i njima biti bolje. Jad i bijeda odlučuje o našoj sudbini ali to smo i zaslužili zato što ih nismo pobrisali lustracijom.

OB
-obrisani-
21:47 29.11.2012.

Mi koji smo žrtve ove vladajuće nesposobne vlasti, da li će nas netko zaštiti. Osim Sindikata, nema nekorumpiranog sudstva, nekorumpiranih policajaca, nekorumpiranih odvjetnika. Ovo će biti dobro samo za one kojima je i sada dobro. Za one koji bacaju u kontejnere, a ne za one što iz njih vade. Podrška za takve postoji, a anonimna ne podrška je svakidašnja. Koliko žrtava ima u ovoj državi, koje su bez ikakvih ljudskih prava a to će biti i nadalje. Ovisi što netko podrazumjeva žrtvom, i kako ne postati žrtvom. Podobni će se zapošljavati, trošiti će se enormna sredstva a žrtava će biti svakim danom sve više i više. Oni koji bi i do sada trebali pružiti pomoć i skratiti agoniju žrtvi ispostavi se da su veće i jadnije žrtve od onih koji su se obratili. Svaka čast ministru, ali shvatiti će da živimo u zemlji u kojoj sve više ima bogatih kriminalaca, koji su uzrokom da netko nezasluženo postane žrtva.