stečajni upravitelj

'Žao mi je što u škver moram ući s policijom'

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
nauta lamjana
Foto: Filip Brala/PIXSELL
Alein Khan
10.04.2014.
u 09:00
Alein Khan: 
Radnicima nitko nije objasnio što je stečaj. Molim ih da se suzdrže od akcija.
Pogledaj originalni članak

Nikad dosad riječki odvjetnik Alein Khan, prije desetak dana imenovan novim stečajnim upraviteljem Naute Lamjane, nije doživio da ga pred poduzećem u koje je trebao ući kako bi preuzeo dužnost zaustave radnici. U ponedjeljak mu se i to dogodilo, u Kaliju na Ugljanu. Četrdesetak radnika s transparentima, predvođeni sindikalcem Marijem Koštom, uz podršku načelnika Općine Duška Vidova i pravnog zastupnika SSSH Vedrana Uranije, Khanu su zapriječili ulaz u škver pa nije mogla biti obavljena primopredaja između njega i starog, od Trgovačkog suda u Zadru razriješenog, stečajnog upravitelja Ivana Rude, čijoj su se smjeni radnici usprotivili.

Nisam to shvatio osobno

– Situacija nije bila ugodna, no ne i neočekivana. Nisam to doživio osobno. Radnici su nezadovoljni, bore se za svoje egzistencije, razumijem. Ali, nemaju potpune informacije i nitko im nije objasnio što je stečaj, kako se u stečaju mora postupati i da ovakvo stanje ne može trajati vječno – kaže 45-godišnji Khan kojemu je ovo od 2003. godine, kada je upisan u listu stečajnih upravitelja, prvi stečaj izvan Rijeke.

Imenovao ga je zadarski sud kako bi se, nastavlja, izbjegla bilo kakva naznaka “sukoba interesa” domaćeg stečajnog upravitelja sa škverom u Kaliju. Priznaje da u dvadesetak stečajeva koje je dosad vodio ovakav susret s radnicima nije imao jer je preuzimao tvrtke s manjim brojem zaposlenih i uglavnom radio na prodaji nekretnina i pokretne imovine kako bi se namirili vjerovnici. U Kaliju su mu radnici, prepričava, rekli da znaju kako nije došao da ih spasi nego da likvidira škver i kako neće dopustiti da im rasproda imovinu jer stečaja nije trebalo ni biti. Khan na to odgovara da se u stečaju raditi ne može bez stečajnog plana i kako je njegovo postupanje određeno zakonom pa sa sebi svojstvenom mirnoćom, urođenom ljudima iz domovine njegova oca, Indije, poziva radnike da se suzdrže od nepotrebnih prosvjeda i akcija.

Primopredaja pa razgovor

– Uza sve razumijevanje za radnike, oni mi nemaju pravo onemogućiti ulaz u škver, ja moram doći na svoje radno mjesto. Mora se obaviti primopredaja, moram pregledati dokumentaciju i vidjeti kakvo je stanje pa onda možemo sjesti i razgovarati – poručuje odlučno Khan.

Na eventualni stečajni plan koji su predložili radnici, a koji podrazumijeva nastavak poslovanja, podsjeća Khan, trebaju se očitovati vjerovnici koji su prethodni stečajni plan odbili. Na njemu je, ponavlja, da se pobrine da se stečaj nastavi i vjerovnici namire. Danas će ponovno na Ugljan, uvjeren da će uspjeti proći “portu” jer je Trgovački sud u Zadru zatražio MUP-ovu asistenciju kako bi primopredaja bila obavljena. Žao mu je što na taj način dolazi u Kali, ali ne odustaje jer je – stečajni upravitelj.

>>Brodogradilište Nauta Lamjana moglo bi zaposliti 1000 ljudi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:52 10.04.2014.

Hm,tako je bilo i s Indijancima na Divljem Zapadu. Papirnato je sve bilo u redu i po zakonu, a danas Indijanaca i bizona nigdje. Rijeka je riješena i pocrvenila je, pa je sad na redu srednja Dalmacija, koja malo drugačije diše. Nema mira među maslinama.

HR
hrxxx111
09:43 10.04.2014.

branite svoje od unistenja rijetko tko se iz stacaja izvukao

TA
tamanitelj
12:54 10.04.2014.

Zrar je ovaj došao iz Irana