BISKUPI

Žale zbog nespremnosti državnih institucija za suradnju s Caritasom

Foto: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Žale zbog nespremnosti državnih institucija za suradnju s Caritasom
13.06.2014.
u 14:40
Biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine okupljeni su u Požegi na svojoj redovitoj skupštini
Pogledaj originalni članak

Saniranje štete na poplavom pogođenim područjima te mogućoj suradnji između biskupijskih Caritasa na razini Đakovačko-osječke metropolije u konkretnim nastojanjima oko pomoći poput nabave građevinskog materijala, namještaja, kućanskih aparata i drugih potrepština, glavne su teme o kojima su razgovarali biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine okupljeni u Požegi na svojoj redovitoj skupštini.

Žale, poručili su putem priopćenja, zbog pomanjkanja potrebne povezanosti i koordinacije svih zainteresiranih u pružanju pomoći te iskazane nespremnosti državnih institucija za suradnju s Caritasom, dovođenjem na svoj način u pitanje i same legalnosti njegova djelovanja, ali i medijskog marginaliziranja Caritasovih nastojanja. Zauzeli su se za to, poručili su, da biskupijski Caritasi posredstvom Hrvatskog Caritasa zajednički nastupe u inozemstvu s pojedinim projektima.

Izrazili su i nadu da će Hrvatski Caritas uspjeti riješiti sve poteškoće vezane uz zakonski prijedlog koji Caritasu ne daje ono mjesto, kako su naveli, i značenje na području humanitarnog djelovanja koje mu pripada s naslova slobode vjere u našem demokratskom društvu i ugovorima utvrđenim između Svete Stolice i Republike Hrvatske.

>>Caritas je do sada uputio brojnu pomoć, a s njome će i dalje nastaviti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BE
berija
16:27 13.06.2014.

Moje iskustvo s djelovanjem Crvenog križa na terenu izrazito je negativno. Oni jesu medjunarodna organizacija, ali je i Caritas. To što je Caritas pod upravom Katoličke crkve, dožvljavam kao njegovu prednost, jer je neovisan o politici. A Crveni križ jest postao politiziran.

DU
Deleted user
15:57 13.06.2014.

Dovoljan je Crveni križ! Nitko ne brani Caritasima da pomažu, ali neka to čini u okviru biskupija a ne na nivou države i neka se ne miješaju u organizaciju pomoći koju organizira Crveni križ. Zapravo čudi kako još do sada nisu uspjeli tu organizaciju staviti pod svoju kontrolu. Valjda zato što je Crveni križ međunarodna organizacija i pod drugačijom upravom i kontrolom.